ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Simpozionul științific „Anul Bibliologic” a ajuns la cea de-a XXVI-a ediție

15:38 | 29.03.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 29 mar. /MOLDPRES/. Bibliotecari din întreaga ţară s-au întrunit astăzi la Chişinău în cadrul celei de-a XXVI-a ediții a Simpozionului științific „Anul Bibliologic – 2017”, pentru a face un bilanţ al activităţii lor din anul trecut şi pentru a trasa obiectivele ce urmează a fi realizate în acest an, informează MOLDPRES.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Culturii și Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în parteneriat cu Asociația Bibliotecarilor din R. Moldova, Programul Național „Novateca” și Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale.

În alocuţiunea sa, viceministrul Culturii, Igor Șarov, a subliniat că 2017 va fi un an al strategiilor în domeniul bibliologic, un an în care vor fi puse în aplicare noile prevederi legislative și vor fi implementate politicile naționale din acest domeniu. În context, oficialul a mulțumit tuturor care au contribuit la elaborarea noii Legi a bibliotecilor, ce urmează a fi aprobată de Parlament. Totodată, Igor Șarov s-a referit la desfășurarea tîrgurilor internaționale de carte în R. Moldova, remarcînd succesul acestor evenimente și popularitatea de care s-au bucurat în rîndul publicului autohton. Astfel, el a amintit că, potrivit unor sondaje făcute în cadrul tîrgurilor respective, Chişinăul este considerat cel de-al doilea oraş din întreg spaţiul românesc, după Bucureşti, unde se citeşte cel mai mult, depăşind la acest capitol Timişoara.

În cadrul evenimentului, directoarea Bibliotecii Naţionale, Elena Pintilei, a prezentat priorităţile strategice ale Bibliotecii Naţionale pentru anii 2017-2020. Ea a menţionat, între altele, că pînă în 2021, BNRM va dispune de patrimoniul documentar protejat, integrat în programele şi activităţile de dezvoltare durabilă: educaţionale, sociale, economice, turistice şi de mediu, iar ca centru informaţional, ştiinţific şi cultural va activa ca parte  integrantă a infrastructurii sferei ştiinţei şi inovării şi va avea un impact mai puternic asupra dezvoltării reţelei naţionale de biblioteci.   

Agenda Simpozionului a inclus diverse tematici privind consolidarea sistemului național de biblioteci, strategiile naționale și instituționale în domeniu, consolidarea relațiilor profesionale, inclusiv prin intermediul Programului Novateca, obiectivele de dezvoltare durabilă în lume și în Moldova, cooperarea bibliotecilor cehe în spațiul digital ș.a.

Participanții la Simpozion au avut ocazia să vizioneze expozițiile tematice “Biblioteca Națională a Republicii Moldova – 185 de ani de la fondare” și “Republica Moldova – Republica Cehă: consolidarea parteneriatelor culturale. 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice”. 

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17002404

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!