ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Elveția elaborează o nouă Strategie de cooperare cu Republica Moldova pentru perioada 2018-2021

15:59 | 29.03.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 29 mar. /MOLDPRES/. Agenda de reforme a Republicii Moldova va fi susținută în continuare de Elveția prin proiecte în domenii concrete. În prezent, autoritățile elvețiene elaborează o nouă Strategie de cooperare cu Republica Moldova pentru perioada 2018-2021. Subiectul a fost discutat în cadrul întrevederii Președintelui Parlamentului, Andrian Candu, cu Ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în Republica Moldova, cu reşedinţa la Kiev, Guillaume Scheurer, transmite MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

Andrian Candu a mulțumim pentru sprijinul punctual și constant al Elveţiei în realizarea reformelor lansate. În cadrul actualei Strategii de cooperare cu Republica Moldova pentru anii 2014–2017, Elveția oferă țării noastre 55 mln franci elvețieni, în special în domenii precum apă și canalizare, sănătate, migrație și dezvoltare, dublînd volumul asistenţei financiare oferite în anii anteriori.

”Cetățenii Republicii Moldova au beneficiat de mai multe proiecte utile, implementate de partea elvețiană. Sîntem interesaţi de diversificarea acestora şi includerea în viitoarea Strategie a unor noi domenii de asistenţă, care să răspundă la necesităţile concrete ale țării noastre, în special în reforma administrației publice, dezvoltare durabilă, eficienţă energetică şi energie regenerabilă”, a menționat Andrian Candu.

Președintele Parlamentului s-a referit la pachete de legi importante aprobate de Parlament sau incluse pe agenda Legislativului, implementarea acestora și controlul lor parlamentar. Oficialii au făcut un schimb de opinii despre evoluțiile social-politice din țară, inclusiv acțiunile concrete ale autorităților pentru asigurarea unui mediu de afaceri atractiv pentru investitori, reforma justiției, a sistemului financiar-bancar, a cadrului legislativ electoral și reforma administrației publice.

La rîndul său, Ambasadorul Elveției, Guillaume Scheurer a subliniat că eforturile de modernizare ale Republicii Moldova trebuie încurajate și susținute.

”Elveția își asumă în continuare angajamente puternice pentru dezvoltarea Republicii Moldova, cu un portofoliu de proiecte concrete pentru cetățeni. Vom continua să vă sprijinim”, a declarat oficialul elvețian.

Elveția este unul dintre cei mai importanți donatori bilaterali ai Republicii Moldova. În perioada 2010-2013, în Republica Moldova au fost implementate 50 de proiecte de asistenţă tehnică şi umanitară cu sprijinul Elveției, în valoare de circa 30 mln franci elvețieni, în domenii precum sănătate și aprovizionare cu apă potabilă. 

img17002405

img17002405

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!