ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un concert „In Memoriam Veronica Garştea” a avut loc la Filarmonica Naţională

10:54 | 30.03.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 30 mar. /MOLDPRES/. Un concert în memoria Veronicăi Garştea, prima femeie dirijor din R. Moldova, profesor universitar, Artistă a Poporului, deţinătoare a ”Ordinului Republicii”, fost director artistic şi prim-dirijor al Capelei Corale „Doina”, a avut loc la Filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” din Chişinău, la 90 de ani de la naştere,  informează MOLDPRES.

Pe scenă au evoluat Capela Corală Academică "Doina", director artistic și prim-dirijor – Ilona Stepan, Corala „Gloria” a Centrului de Excelenţă în Educaţie Estetică „Ştefan Neaga”, dirijor Valeria Diaconu, Corul feminin  de Cameră al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice (AMTAP) „Renaissance”, conducător artistic şi prim-dirijor Oxana Filip, Corul de bărbaţi „Gavriil Musicescu” al AMTAP, dirijat de Emilia Moraru, Corul de Cameră din Tiraspol, condus de Tatiana Tverdohleb,  Corul mixt al Catedrei dirijare (AMTAP), dirijor Viola Julea, tenorul Serghei Pilipeţchi ş.a. În program au răsunat  creaţii din muzica corală universală.

Solicitată de MOLDPRES, directoarea Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”, Svetlana Bivol a menţionat că  Veronica Garştea a fost o mare personalitate, care a contribuit nespus de mult la dezvoltarea artei muzicale corale din R. Moldova, iar dirijorul Valentin Budileschi a menţionat că ea a servit drept un model de slujire cu devotament culturii muzicale pentru dirijorii de cor din întreaga ţară.

Veronica Garștea s-a născut pe 9 martie 1927, în satul Hulboaca, raionul Orhei. A absolvit Colegiul de muzică „Ştefan Neaga” (1952)  şi Conservatorul „G. Musicescu” din Chişinău (1957). După absolvirea Conservatorului, a făcut stagiul timp de un an la Moscova, sub conducerea lui Aleksandr Vasilievici Sveșnikov. Mai bine de 50 de ani, ea a condus Capela Corală „Doina”,  cu care a efectuat mai multe turnee în ţară şi peste hotare. Ulterior a activat și ca profesor la Academia de Muzică „Gavriil Musicescu” din Chișinău (azi Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice). Veronica Garştea s-a stins din viaţă la 16 iulie 2012, la Chişinău.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17002420

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!