ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Deputații vor examina astăzi proiectul de modificare a Constituției Republicii Moldova

11:10 | 30.03.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 30 mar. /MOLDPRES/. Deputații vor examina astăzi proiectul de modificare a Constituției Republicii Moldova, inițiativă, care dacă va fi susținută, va anula imunitatea parlamentară a deputaților, informează MOLDPRES cu referire la Direcția comunicare și relații publice a Legislativului. 

Potrivit proiectului, alineatul (3) al articolului 70 din Constituția R. Moldova va fi eliminat. În prezent acesta stipulează că deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa. 

Totodată, modificarea nu va limita independenţa deputatului și nu va afecta dreptul acestuia la libertatea opiniei şi votului, care este prevăzută la art. 71 din Legea Supremă a țării. Astfel, deputatul nu va putea fi tras la răspundere penală, civilă sau contravenţională pentru voturile sau opiniile exprimate în executarea mandatului. 

Iniţiativa a fost avizată anterior de Curtea Constituțională. 

img17002421

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!