ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost lansat primul Dicționar al limbajului mimico-gestual

13:15 | 30.03.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 30 mar. /MOLDPRES/. Primul Dicționar al limbajului mimico-gestual a fost lansat astăzi la Chişinău, informează MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, lucrarea cuprinde peste 2000 de semne prezentate în forma cea mai practică și eficientă, fiind structurate pe domenii și ordonate alfabetic, iar descrierile executării gesturilor sînt în limbile română, rusă și engleză. La fel, semnele sînt completate cu imagini fotografice. În aşa mod, specialiștii și interpreții limbajului mimico-gestual, studenții, medicii, asistenții sociali, precum şi toţi cei cointeresaţi vor putea studia limba persoanelor neauzitoare.

„Dicționarul limbajului mimico-gestual este așteptat atît de sute de persoane cu dizabilități de auz, cît și de familiile acestora. Astfel, evenimentul de astăzi este un pas important pentru R. Moldova în incluziunea socială a acestora”, a spus viceministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Anastasia Oceretnîi.

Dicționarul a fost realizat de Asociația Surzilor din Republica Moldova, în parteneriat cu Alianța INFONET, cu suportul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare, în cadrul proiectului „Promovarea conceptului de translare în limbajul semnelor - o cale spre incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități.

(Reporter A. Plitoc, editor M. Jantovan)

img17002427

img17002427

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!