ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Biblioteca Națională a fost marcată aniversarea a 25-a a stabilirii relaţiilor diplomatice moldo-cehe

16:36 | 30.03.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 30 mar. /MOLDPRES/. O expoziţie de documente şi publicaţii cu genericul  „Republica Moldova – Republica Cehă: consolidarea parteneriatelor culturale”  a fost inaugurată astăzi la Biblioteca Naţională. Evenimentul a avut loc cu ocazia celei de-a 25-a aniversări a stabilirii relațiilor diplomatice dintre cele două ţări, informează MOLDPRES.

La manifestare au participat secretarul de stat al Ministerului Culturii, Andrei Chistol, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Cehe în R. Moldova, Zdenek Krejci,  directorul general al Bibliotecii Naţionale a Cehiei, Petr Croupa, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Chişinău, oameni de cultură.

În mesajul său de salut, Ambasadorul  Cehiei în R. Moldova, Zdenek Krejci, a menţionat că pe parcursul celor 25 de ani, relaţiile dintre cele două ţări au cunoscut o dezvoltare aprofundată atît  pe plan politic, cît şi economic şi cultural.

La rîndul său, secretarul de stat  al Ministerului Culturii, Andrei Chistol a subliniat importanţa activităţilor organizate la nivel cultural şi educaţional între cele două ţări, exprimîndu-şi speranţa că acestea se vor solda în continuare cu rezultate pozitive.

Directoarea Bibliotecii Naţionale, Elena Pintilei a afirmat că expoziţia cuprinde compartimente referitoare la cultura și literatura cehă, istoricul, arhitectura și arta Cehiei, cele mai atractive locuri turistice, parcursul european al Cehiei, istoricul relațiilor moldo-cehe și asistența Cehiei pentru Republica Moldova - în total, peste 200 de documente şi publicaţii. Totodată, ea a prezentat Atlasul Național al Republicii Cehe, o donație valoroasă din partea Cehiei pentru BNRM şi a înmînat Ambasadorului Republicii Cehe, Zdenek Krejci, testimoniul “25 de ani de parteneriat” din partea Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova.

În cadrul evenimentului a fost semnat Acordul de colaborare între Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Biblioteca Națională a Cehiei.

Relaţiile diplomatice dintre R. Moldova şi R. Cehă au fost stabilite la 1 iunie 1992.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 7 aprilie.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17002432

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!