ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O întreprindere a fost amendată cu 1,6 mln de lei pentru refuzul de a se supune inspecției Consiliului Concurenței

17:57 | 30.03.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 30 mar. /MOLDPRES/. Întreprinderea System Capital Management S.R.L. a fost sancționată cu 1,6 milioane de lei pentru că a refuzat să se supună inspecţiei efectuate de către colaboratorii Consiliului Concurenței (CC), în urma deciziei adoptate de către Plenul CC, informează MOLDPRES.

La 22 martie 2017 angajații Consiliului Concurenței au  desfășurat inspecția la sediul întreprinderii sus-numite, de unde au fost  ridicate doar o parte din documentele contabile, alte informații  urmau a fi solicitate și  ridicate în cadrul inspecției în următoarele zile. În ziua următoare conducerea întreprinderii a împiedicat continuarea inspecției pe motiv că contabilitatea este ocupată cu întocmirea raportului financiar anual.

Chiar și după ce au fost informați în mod repetat despre obligația întreprinderii de a se supune inspecției, reprezentantul System Capital Management SRL a refuzat categoric de a se supune inspecției, a constatat Plenul Consiliului Concurenței. Urmare a încălcării normelor de procedură prevăzute de legislația concurențială, întreprinderii i-a fost aplicată o amendă calculată din cifra totală de afaceri realizată în anul 2016, în sumă de 1 603 602 lei.

Suma prevăzută urmează să fie achitată în bugetul de stat timp de 60 de zile lucrătoare de la data comunicării deciziei.

În context, Consiliul Concurenței atenționează reprezentanții mediului de afaceri asupra faptului că angajaţii Consiliului abilitaţi să desfăşoare o inspecţie au dreptul să intre în încăperi, pe terenuri sau în mijloace de transport aflate în proprietatea sau în folosinţa întreprinderii, asociaţiei de întreprinderi sau autorităţilor administraţiei publice. De asemenea, CC are dreptul să examineze registre şi orice documente aflate în raport cu obiectul şi scopul investigaţiei, să ridice sau să obţină copii sau extrase, sub orice formă, din registre şi documente, să ridice registrele şi documentele.

Angajații Consiliului pot sigila încăperile destinate activităţii întreprinderii sau asociaţiei de întreprinderi, solicita oricărui reprezentant sau angajat al întreprinderii, al asociaţiei de întreprinderi sau al autorităţii administraţiei publice explicaţii asupra faptelor sau documentelor aflate în raport cu obiectul şi scopul investigaţiei şi să înregistreze răspunsurile acestora.

În cazul în care angajaţii Consiliului Concurenţei cer explicaţii reprezentanţilor sau angajaţilor unei întreprinderi sau ai unei asociaţii de întreprinderi, explicaţiile vizate pot fi înregistrate sub orice formă, precizează CC. Totodată, întreprinderea, asociaţia de întreprinderi, autoritatea administraţiei publice au obligaţia să se supună inspecţiei Consiliului Concurenţei, în caz contrar vor fi aplicate sancțiuni în conformitate cu prevederile legale.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!