ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziţie de lucrări scenografice a fost vernisată la Centrul „C. Brâncuşi”

18:31 | 30.03.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 30 mar. /MOLDPRES/. Uniunea Artiştilor Plastici din R. Moldova a organizat astăzi la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi”  vernisajul unei expoziții de scenografie de teatru şi film, relatează MOLDPRES.

Expoziţia cuprinde peste 200 de lucrări, realizate de 15 pictori scenografi: Petru Balan, Victor Palii, Vladimir Cantor, Vitalie Malcoci, Galina Cantor-Molotov, Ludmila Furdui ş.a.

Solicitat de MOLDPRES, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, Dumitru Bolboceanu a menţionat că  aceasta este o expoziţie inedită şi cu totul deosebită, pe care membrii secţiei scenografie a UAP  o aşteaptă de mai bine de 15 ani.

„Cei 15 autori contribuie la dezvoltarea artei scenografice de la noi. Este o artă deosebită. Scenograful nu are o libertate deplină - el depinde de regizor,  dramaturg, compozitor etc. Scenograful este cel care gîndeşte totul - de la costum pînă la decor. Această artă însă, din păcate, uneori  rămîne oarecum în umbră, deoarece spectatorul e concentrat la jocul actoricesc”,  a constatat Dumitru Bolboceanu.      

În context, artistul plastic Petru Balan a subliniat că scenografia este cea care uneşte totul - textul dramei, regia,  muzica, coregrafia, jocul actoricesc. Scenografia este regia plastică şi forma unui spectacol”, a accentuat Petru Balan.

Expoziţia va fi deschisă pînă la 16 aprilie.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)  

img17002445

img17002445

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!