ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău a demarat memorialul de șah rapid ”V. Cebanenco”

12:01 | 31.03.2017 Categorie: Sport

Chişinău, 31 mar. /MOLDPRES/. Memorialul de șah rapid ”V. Cebanenco” a demarat astăzi la Clubul republican de șah și joc de dame, relatează MOLDPRES.

Turneul a reunit 32 de participanți, dintre care 13 sînt mari maeștri internaționali. Cel mai titrat dintre ei este Nigel Short din Marea Britanie, al cărui coeficient ELO este egal cu 2744 de puncte. El participă în premieră la acest concurs. Urmează în top, conform ELO-ului, Olexandr Bortnyk (2677 p.), Vitaliy Bernadskiy (2661 p.), ambii din Ucraina, Evgheny Romanov (Rusia, 2598 p.), Evgheny Postny (Israel, 2596 p.), Kirill Stupak (Belarus, 2594 p.), Viorel Bologan (Moldova, 2572 p.), Yuri Vovk (Ucraina, 2563 p.), Dumitru Svetușchin (Moldova, 2532 p.), Ramil Hasangatin (Rusia, 2473 p.), Victor Komliakov (Moldova, 2424 p.) și Zhu Chen (Qatar, 2409 p.).

”Este un turneu important care va contribui la dezvoltarea șahului moldovenesc”, a subliniat la festivitatea de deschidere șeful statul, Igor Dodon, care este și președinte al federației naționale de profil.

Primii opt clasați vor fi remunerați de federația națională cu prime care vor varia între 2000 și 26000 de lei. Cel mai bun veteran al turneului va primi 1500 de lei. Aceeași suma va fi înmînată și celei mai bune jucătoare.

Memorialul se va încheia mîine la Palatul Republicii. Finala este programată pentru ora 16.00.

La startul turneului au fost consemnate două surprize. Nigel Short a remizat în prima rundă cu Anatolyi Zayarnîi din Comrat, iar Viorel Bologan cu Victor Ianocichin din Chișinău.

Veaceslav Cebanenco a fost cel mai mare teoretician în șahul moldovenesc, elaborînd diferite scheme tactice și strategice de joc, care au fost și sînt aplicate în prezent inclusiv pe arena internațională.

(Reporter I. Robu, editor L. Alcază)

img17002461

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!