ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Statul a vîndut proprietăţi în sumă de 73 milioane de lei în cadrul licitației la Bursa de Valori a Moldovei

09:42 | 01.04.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 1 apr. /MOLDPRES/. Agenţia Proprietăţii Publice (APP) a vîndut prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei pachete de acţiuni deţinute de stat în șapte întreprinderi, în sumă de 73 milioane de lei, în cadrul licitațiilor cu strigare ce s-au desfăşurat în perioada 27-31 martie, informează MOLDPRES.

Un comunicat al APP precizează că la prima licitație ”cu strigare” din acest an pe piața reglementată au fost vîndute pachetele de acțiuni deținute de stat în societățile Glass Container Company, Floare-Carpet, Fabrica de Unt și Brînzeturi din Vulcănești și alte întreprinderi, în care statul a deținut pachete neînsemnate, iar în trei sub un procent. Cel mai mare preț, respectiv, 44,1 milioane de lei a fost oferit de cumpărător pentru 59,48 la sută din acțiunile fabricii de covoare Floare-Carpet și 28,9 milioane de lei pentru 31,4 la sută din acțiunile deținute în întreprinderea mixtă Glass Container Company.

Pachete de acţiuni deţinute de stat în 21 de companii în valoare de peste 700 milioane de lei au fost scoase la privatizare în cadrul licitaţiilor cu strigare la Bursa de Valori a Moldovei. Printre societățile care au fost licitate se numără fabrica de coniac şi divin Barza Albă, întreprinderea Tutun CTC, Hotelul Chişinău, fabrica de covoare Floare-Carpet şi cea de producere a sticlei Glass Container Company.

Combinatul Barza Albă în care statul deține 100% din acțiuni a fost scos la vînzare la un preţ iniţial de 314,4 milioane de lei, iar Tutun-CTC, în care cota statului este puţin peste 90 la sută, a fost scos la licitație la prețul inițial de 295 milioane de lei.

Pe parcursul anului 2016, a fost acceptată privatizarea bunurilor proprietate publică de stat în sumă totală de 341,6 milioane de lei. Pînă la finele anului 2016, în bugetul de stat au fost achitate mijloace financiare în sumă de 321,4 milioane de lei.

Legea bugetului de stat pentru anul 2017 prevede obținerea a 220 milioane de lei din vînzarea și privatizarea patrimoniului public pentru finanțarea deficitului bugetar.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

img17002482

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!