ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

BNM: Deficitul contului curent al balanței de plăți s-a redus cu peste o treime în anul 2016

09:14 | 01.04.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 1 apr. /MOLDPRES/. Deficitul contului curent al balanței de plăți s-a diminuat cu 33.3 la sută în anul 2016 față de anul precedent, pînă la 276,58 milioane de dolari SUA, arată date ale Băncii Naționale a Moldovei, informează MOLDPRES.

Raportat la Produsul Intern Brut, deficitul a constituit 4.1 la sută și s-a diminuat cu 2.3 puncte procentuale comparativ cu anul precedent. Îmbunătățirea contului curent s-a produs, în primul rînd, ca urmare a majorării cu 61.9 la sută a excedentului balanței serviciilor, urmată de creșterea cu 3.2 la sută a excedentului veniturilor secundare și diminuării cu 1.5 la sută a deficitului înregistrat în comerțul exterior cu bunuri, în timp ce scăderea excedentului veniturilor primare (-1.9 la sută) a influențat contul curent în sensul deteriorării.

Contul de capital a înregistrat un sold negativ de 46,71 milioane de dolari SUA, ca urmare a diminuării de 5,5 ori a intrărilor de asistență din exterior primită de administrația publică pentru finanțarea proiectelor investiționale. Contul financiar s-a soldat cu intrări nete în valoare de 289,99 milioane de dolari.

BNM mai constată că ”intrările nete de pasive sub formă de investiții directe în anul 2016 au continuat tendința descrescătoare, înregistrînd cea mai mică valoare din ultimii ani, respectiv 124,39 milioane de dolari, în scădere cu 46.9 la sută față de 2015”. La scăderea intrărilor nete de investiții străine directe în Republica Moldova a contribuit atît conjunctura mondială nefavorabilă (conform datelor UNCTAD, fluxurile globale de ISD au scăzut în anul 2016 cu 13 la sută din cauza creșterii economice globale slabe), cît și situația internă.

Banca centrală remarcă faptul că s-a oprit retragerea de către nerezidenți a depozitelor din sistemul bancar național, pe parcursul anului 2016 băncile licențiate au atras de la nerezidenți depozite în valoare netă de 0,83 milioane de dolari SUA, spre deosebire de retragerile nete în valoare de 119,75 milioane de dolari înregistrate în anul precedent.

Datoria externă brută a Republicii Moldova, la 31 decembrie 2016, a înregistrat 6 miliarde 594,69 milioane de dolari, în creștere pe parcursul anului 2016 cu 3.3 la sută. Raportul dintre datoria externă brută și PIB a constituit 97.7 la sută. Ponderea creditorilor organizațiilor internaționale și guvernelor străine în stocul datoriei externe a Republicii Moldova sub formă de împrumuturi şi alocări de DST a reprezentat 43.5 la sută. Datoria publică şi public garantată a reprezentat 27.0 la sută din totalul datoriei externe.

(Reporter V. Bercu, editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!