ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Concursul naţional de compoziţie şi muzicologie şi-a desemnat laureaţii

14:06 | 04.04.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 4 apr. /MOLDPRES/. Cea de-a XXII-a ediţie a concursului naţional de compoziţie şi muzicologie, organizată de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din Moldova (UCMM), şi-a desemnat laureaţii, informează MOLDPRES.

Preşedintele UCMM, Pavel Gamurari, a menţionat că ediţia din anul curent a concursului s-a desfăşurat în cadrul a două compartimente: compoziţie şi muzicologie. La concurs au fost prezentate 11 creații muzicale și 15 lucrări muzicologice, aparținînd compozitorilor și muzicologilor profesioniști, membri ai UCMM. Lucrările au fost evaluate de către un juriu în frunte cu profesorul universitar Tatiana Berezovicova.

Potrivit sursei citate, pentru al doilea an consecutiv, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău a oferit Premiul Mare „George Enescu” pentru creație în genul muzicii simfonice și Premiul I „Constantin Brăiloiu” pentru monografie la compartimentul Muzicologie.  

La categoria creații simfonice, Premiul I „Vasile Zagorschi” a fost acordat compozitorului Ghenadie Ciobanu pentru lucrarea „Glance behind the curtain”,  iar premiul II „Valeriu Poleacov” - compozitorului Gheorghe Mustea pentru lucrarea „Dansul țăranilor” și compozitorului Vlad Burlea pentru lucrarea „The Gate, for Alto-sax and string orchestra”. Premiul III „Pavel Rivilis” l-a luat compozitorul Teodor Zgureanu pentru lucrarea „Monolog pentru Maica Maria”.

La categoria creații camerale, premiul I „Ștefan Neaga” i-a revenit compozitorului Vladimir Beleaev pentru lucrarea „Cvartet nr.3”, iar premiul II „Gheorghe Neaga” - compozitorului Snejana Pîslari pentru lucrarea „Aeolian Harp, for soprano-saxophone and vibraphone”. Premiul III „Alexei Stîrcea” la aceeaşi categorie nu s-a decernat. Cu premiul special a fost distins compozitorul Eugen Mamot pentru lucrarea „Am trecut podul” şi pentru aportul său la completarea repertoriului vocal de cameră.

În cadrul concursului,  la compartimentul Muzicologie, Premiul I „Constantin Brăiloiu” pentru monografie, oferit de Institutul Cultural Român, a fost decernat muzicologului Victor Ghilaș pentru monografia „Dimitrie Cantemir – muzician în contextul culturii universale”. Premiul II „Vladimir Axionov”  a fost acordat muzicologilor Victoria Melnic, pentru lucrarea „Structura și clasificarea muzicologiei”, Irina Ciobanu-Suhomlin, pentru lucrarea „Cu privire la tratarea sursei poetice în ciclul vocal-simfonic pentru bariton și orchestră „Apres une lecture” și Margarita Belîh, pentru lucrarea „13 invențiuni pentru pian ale lui Ion Macovei”.

Premiul III „Gleb Ceaikovschi-Mereșanu” a fost obţinut de Larisa Balaban, pentru catalogul „Creații muzicale ale compozitorilor din RM în biblioteca orchestrei simfonice a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, Elena Mironenco, pentru articolul „Transformarea imaginilor de agresiune în creația simfonică de la începutul sec. XXI” și de Emilia Moraru, pentru articolul „Valorificarea sursei folclorice în procesul de cristalizare a muzicii corale românești”.

Premiul special a fost acordat muzicologilor Galina Cacearova și Aurelian Dănilă pentru monografia „Mihail Munteanu, o viață dedicată operei”, şi Tatiana Muzîca, pentru articolul „Perpetuarea tradițiilor neoromantismului și neofolclorismului în Concertul Nr.2 pentru vioară și orchestră simfonică de Boris Dubosarschi”.

Concursul naţional de compoziţie şi muzicologie a fost lansat în 1995.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17002546

img17002546

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!