ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Curtea Constituţională din Spania a blocat finanţarea unui referendum pentru independenţa Cataloniei

10:00 | 05.04.2017 Categorie: Externe

Madrid, 5 apr. /MOLDPRES/.Curtea Constituţională din Spania a blocat marţi planurile Guvernului regiunii Catalonia de a finanţa un referendum pentru independenţă în acest an, după ce Executivul de la Madrid a depus o contestaţie în instanţă, relatează site-ul agenţiei Associated Press, citat de MEDIAFAX şi MOLDPRES.

Parlamentul din Catalonia a anunţat intenţia de a organiza referendumul în luna septembrie şi a inclus dispoziţiile pentru acest scrutin în planurile de cheltuieli pentru anul 2017, documente prezentate în luna martie.

Curtea Constituţională din Spania a decis să suspende aceste planuri pentru cinci luni, pentru a studia contestaţia Guvernului şi pentru a lua o hotărîre.

Relaţiile dintre regiunea Catalonia, situată în extremitatea de nord-est a Peninsulei Iberice, şi guvernul central s-au deteriorat substanţial în ultimii ani. Catalonia a formulat o cerere pentru un referendum de independenţă, vot care contravine Constituţiei spaniole.

Sondajele au arătat că majoritatea cetăţenilor din Catalonia susţin organizarea unui referendum de independenţă. Regiunea autonomă, a cărei capitală este Barcelona, contribuie cu o cincime din PIB la economia Spaniei.

 

 

/Editor M.Cucu/

img17002568

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!