ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Mediului a anunţat perioadele de prohibiţie pentru anul 2017

11:58 | 05.04.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 5 apr. /MOLDPRES/. Ministerul Mediului a anunţat termenele perioadei de interdicţie a pescuitului în bazinele acvatice naturale din Republica Moldova. Regimul de prohibiţie a început la 1 aprilie şi a fost stabilit la propunerea instituţiilor ştiinţifice şi a Serviciului Piscicol, comunică MOLDPRES.

Conform unui ordin al ministerului, o perioadă de prohibiţie de 70 de zile consecutive, de la 1 aprilie pînă la 9 iunie, a fost stabilită în afluenţii de stînga a rîului Prut, în fluviul Nistru - pe sectorul de la satul Naslavcea pînă la oraşul Camenca, în lacul de acumulare Dubăsari, precum şi pe sectorul de la barajul Centralei Hidroelectrice Dubăsari pînă la satul Palanca şi în braţul Turunciuc, în rîurile Ciorna, Răut, Ichel, Bîc şi Botna (afluenţi ai rîului Nistru), în rîurile Larga, Vilia, Lopatnic, Răcovăţ, Ciuhur, Camenca, Gîrla Mare, Delia, Nîrnova, Lăpuşna, Sărata şi Tigheci (afluenţi ai fluviului Prut) și în Lacul Cahul.

Timp de 60 de zile consecutive, de la 1 aprilie pînă la 30 mai, va fi interzis pescuitul în rîul Prut - de la intersecţia cu frontiera de nord a R. Moldova cu Ucraina pînă la satul Teţcani, raionul Briceni, pe sectorul de la barajul nodului hidrotehnic Costeşti-Stînca pînă la Giurgiuleşti, precum şi în lacul de acumulare Costeşti-Stînca, în bălţile Lacului Manta. În lacul de acumulare Cuciurgan perioada de prohibiţie a fost stabilită între 25 martie şi 31 mai inclusiv.

Totodată, în perioada de prohibiţie se permite pescuitul specializat al scrumbiei pe fluviul Nistru, de la oraşul Criuleni (500 m aval de podul Chişinău-Poltava) pînă la satul Palanca, raionul Ştefan Vodă, cu excepţia perioadei de migraţie, care va fi stabilită prin ordin suplimentar.

În perioada de prohibiţie se interzice orice gen de pescuit, cu excepţia pescuitului în scop ştiinţific. Interdicția nu se aplică bazinelor acvatice private. Interzicerea pescuitului se operează în fiecare an şi are scopul de a asigura condiţii optime pentru reproducerea, protecţia, restabilirea şi conservarea resurselor biologice acvatice.

Solicitat de MOLDPRES, directorul Serviciului Piscicol al Ministerului Mediului, Vlad Ungureanu, a menţionat că angajaţii instituţiei vor supraveghea respectarea regimului de prohibiţie. “Pentru încălcarea acestuia sînt prevăzute sancțiuni care, în funcţie de gravitate, pot fi atît administrative, cît şi penale. Amenzile sînt stipulate în articolul 114 al Codului Contravenţional şi pot varia între 6-12 unităţi contravenţionale (300-600 de lei) pentru persoane fizice”.

Vlad Ungureanu a specificat că cele mai solicitate specii pentru pescuit în ţara noastră sînt sîngerul, plătica, roşioara, scrumbia de Dunăre, carpul, somnul ş.a.

(Reporter L. Grubîi, editor L. Alcază)

img17002573

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!