ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Dirijorul şi profesorul Dumitru Goia a împlinit 75 de ani

12:14 | 05.04.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 5 apr. /MOLDPRES/. Muzicianul, dirijorul şi profesorul Dumitru Goia, Artist al Poporului, fost dirijor al Orchestrei Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu” din Chişinău, îşi sărbătoreşte astăzi cea de-a 75-a aniversare, informează  MOLDPRES.

S-a născut la 5 aprilie 1942 în satul Sîngera Veche, judeţul Bălţi, astăzi raionul Sîngerei. Provine dintr-o familie cu tradiţii muzicale frumoase: bunicul Andrei a cîntat în orchestra militară de pe lîngă curtea imperială rusă, tatăl Simion era lăutar cunoscut în centrul şi nordul Moldovei, fiind trompetist a condus mulţi ani fanfara orăşelului Sîngerei. Alături de alţi doi fraţi, Pavel şi Vasile, care au devenit cunoscuţi dirijori şi muzicieni, Dumitru a păstrat tradiţia dinastiei, ducîndu-i faima departe de hotarele ţării. 

În 1962-1966, a studiat la Şcoala de Muzică „Şt. Neaga" din Chișinău, clasa de fagot a profesorului Victor Mătură, apoi şi-a continuat studiile la Conservatorul „N. A. Rimski-Korsakov" de la Leningrad la specialitatea „muzicologie şi arta dirijării simfonice şi de operă" (1966-1973).

Pe parcursul anilor 1972-1979, a fost dirijor la Teatrul de Operă şi Balet de la Chișinău, concomitent fiind şi profesor la Institutul de Arte „G. Muzicescu". Timp de un an (1978-1979) şi-a perfecţionat măiestria la Academia de Muzică de la Viena cu profesorul Karl Österreicher.

Revenit în ţară, a activat în calitate de prim-dirijor al Orchestrei simfonice a Filarmonicii de la Chișinău (1979-1991). Apoi a fost invitat la Conservatorul „Mimar Sinan" din Istanbul, Turcia în calitate de profesor de dirijat orchestră, citire partituri, orchestraţie, analiza stilurilor orchestrale (1989-1991). Din anul 1993, este conferenţiar la Universitatea Naţională de Muzică de la Bucureşti, fiind totodată şi dirijor al orchestrei simfonice a instituţiei.

Dumitru Goia a întreprins numeroase turnee artistice internaţionale, bucurîndu-se de aprecierea publicului spectator. A dirijat multe spectacole din repertoriul simfonic clasic şi romantic: „Evgheni Oneghin" şi „Lacul lebedelor" de P. I. Ceaikovski, „Aida" şi „Traviata" de G. Verdi, „Liliacul" de J. Strauss, „Dragonul" de E. Lazarev, „Glira" de Gh. Neaga, „Spartacus" de A. Haciaturian ş.a. A colaborat cu: M. Bieşu, M. Munteanu, N. Şahovskaia, E. Virsaladze, V. Tretiakov, B. Raisov, A. Alioşina, N. Başkatov, V. Cisteakov, I. Paulencu ş.a.

Pentru merite deosebite în arta dirijorală, în 1983 i-a fost acordat titlul de Artist Emerit al Republicii Moldova, iar în anul 1988 – cel de Artist al Poporului.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17002575

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!