ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pavel Filip: Majorarea salariilor din domeniul educaţiei este deja în vizorul Guvernului

18:23 | 05.04.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 5 apr. /MOLDPRES/. Premierul Pavel Filip a făcut la finalul ședinței Guvernului cîteva aprecieri legate de marșul de protest organizat astăzi de sindicatele din Educație. Prim-ministrul a spus că respectă dreptul profesorilor de a cere majorarea salariului, specificînd totodată, că Guvernul a manifestat toată deschiderea şi disponibilitatea în identificarea soluțiilor pentru revendicările sindicatelor, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

“În urma negocierilor am obținut un rezultat intermediar și am convenit să majorăm cu zece la sută salariile pentru cadrele non-didactice din sistemul educaţiei și personalul auxiliar. Pentru moment aceasta este capacitatea financiară a Republicii Moldova. Nu știu din ce cauză sindicatele au luat decizia să protesteze fără a ne preîntîmpina. Noi în continuare sîntem deschiși și chemăm la dialog”, a declarat Premierul.

Premierul Pavel Filip a exprimat preocuparea constantă a guvernului pentru a crește, treptat, salariile tuturor categoriilor de bugetari însă a făcut apel la echilibru în formularea unor revendicări. “Vreau să spun liderilor sindicaliști că și eu astăzi sînt gata să schimb salariul de Premier pe salariul unui lider sindical. Toți merită salarii decente, și cei din domeniul medicinii, şi cei din domeniul culturii, şi cei din sectorul bugetar. Tot ce face Guvernul este orientat spre a oferi bunăstare cetățenilor”, a subliniat șeful Executivului.

Totodată, Pavel Filip a vorbit despre posibilitatea majorării salariilor în viitor, referindu-se la eforturile Executivului în vederea sporirii atractivității țării noastre pentru investitori, stabilirii ordinii în instituțiile statului și creșterii veniturilor la buget cu aproximativ 30%, comparativ cu anul precedent, datorită faptului că s-a făcut ordine la Vamă şi Fisc.

“Mulți din cei care se declară în opoziție sînt dezamăgiți de faptul ca Republica Moldova a început să se miște în direcția corectă. Noi am reușit să revenim la o normalitate în relația noastră cu Uniunea Europeană, încrederea în Guvern crește și veniturile în bugetul de stat cresc. Am deblocat finanțările și desigur că în perioada următoare vom avea posibilitatea să oferim și salarii mai mari”, a menționat Prim-ministrul.

În concluzie, Pavel Filip a îndemnat liderii sindicali din Educație să devină mai flexibili și să contribuie prin dialog la identificarea și altor resurse financiare care pot fi orientate spre majorarea salariilor profesorilor. “Cu forță și șantaj nu se va obține nimic. Protestele sînt o formă de a atrage atenţia asupra unei probleme, majorarea salariilor în domeniul educaţiei este însă deja în vizorul Guvernului. Apelul meu este unul la realism, la depolitizarea revendicărilor profesorilor și la corectitudine din partea liderilor de sindicate”, a conchis Prim-ministrul. 

img17002600

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!