ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Secretarul de stat american Rex Tillerson va efectua o vizită la Moscova la 11 și 12 aprilie

18:51 | 05.04.2017 Categorie: Externe

Moscova, 5 apr. /MOLDPRES/ Rex Tillerson va efectua la 11 și 12 aprilie prima sa vizită la Moscova în calitate de secretar de stat american, a anunțat miercuri diplomația rusă într-un comunicat, informează AFP, AGERPRES și MOLDPRES.

Este prima vizită a unui înalt responsabil al noii administrații americane după învestirea lui Donald Trump ca președinte în ianuarie.

Tillerson și omologul său rus Serghei Lavrov vor discuta despre "lupta antiteroristă, în primul rînd împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI) și altor grupuri teroriste", Siria, conflictul israeliano-palestinian, Yemen, Libia și conflictul din Ucraina, potrivit Ministerului rus al Afacerilor Externe.

Departamentul de Stat a confirmat vizita, precizînd că ea face parte din 'eforturile' Washingtonului de "a menține liniile directe de comunicare cu înalți responsabili ruși".

Relațiile dintre Washington și Moscova s-au degradat semnificativ, sub președinția lui Barack Obama, după anexarea Crimeii de către Rusia în 2014.

Rex Tillerson cunoaște bine Rusia, unde s-a deplasat cu regularitate în ultimii 20 de ani în cadrul funcțiilor sale la grupul petrolier ExxonMobil, ceea ce i-a dat ocazia să se întîlnească de mai multe ori cu Vladimir Putin.

Lavrov și Tillerson vor discuta de asemenea despre "numeroasele puncte de fricțiune", cum ar fi "arestarea unor cetățeni ruși de către serviciile secrete americane în țări terțe", cazuri de "încălcare a drepturilor copiilor ruși adoptați" sau chiar "dificultățile" întîmpinate de diplomați ruși, conform ministerului.

"Sperăm că vizita noului secretar de stat american va ajuta la sporirea nivelului înțelegerii noastre reciproce", a precizat aceeași sursă.

"Acest lucru ar fi în interesul nu doar al popoarelor noastre, dar și al întregii lumi, și ar contribui la întărirea stabilității globale", a adăugat diplomația rusă.

(Editor L. Alcază)

img17002603

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!