ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Plafonul de garantare a depozitelor bancare a fost majorat de la șase mii la 20 mii de lei

11:53 | 06.04.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 6 apr. /MOLDPRES/. Plafonul de garantare a depozitelor persoanelor fizice, care este achitat în cazul falimentării sau lichidării forţate a unei bănci, a fost majorat de la șase mii la 20 mii de lei, potrivit unei modificări legislative care va fi publicată mîine în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

Conform documentului, suma de șase mii de lei a fost stabilită în anul 2013, reieşind din salariul mediu lunar pe economie şi corelaţia dintre moneda naţională şi valutele convertibile.

Depozitele persoanelor fizice în sistemul bancar din momentul constituirii Fondului au crescut de la aproximativ patru miliarde de lei în 2004 pînă la 35 mlrd de lei în 2015, înregistrînd o majorare de aproape 9 ori.

Depozitele garantate au crescut de la 741 mii de lei pînă la 2,5 mlrd de lei, înregistrînd o majorare de peste 3 ori.

Mijloacele Fondului, disponibile la sfîrşitul lui 2015, erau de aproximativ 261 milioane de lei sau 10,6% din totalul depozitelor garantate în sistemul bancar.

Modificarea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2018.

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)

img17002614

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!