ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Strategia de ocupare a forței de muncă pentru anii 2017-2021 va fi publicată în Monitorul Oficial

13:29 | 06.04.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 6 apr. /MOLDPRES/. Strategia de ocupare a forței de muncă pentru anii 2017-2021 va fi publicată mîine în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

Strategia are drept prioritate crearea oportunităţilor de angajare formală, non-discriminatorie şi productivă, dezvoltarea capitalului uman pentru şanse sporite de angajare, o mai bună guvernare a pieţei muncii şi valorificarea potenţialului migraţiei pentru dezvoltare durabilă.

Astfel, măsurile întreprinse se vor axa pe facilitarea accesului la credite pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii prin acordarea garanţiilor financiare, stimularea creării şi dezvoltării parteneriatelor de afaceri, finanţarea afacerilor create şi gestionate de femei, dezvoltarea mecanismului de reintegrare a migranţilor reveniţi în ţară.

Totodată, acţiunile vor fi îndreptate către stimularea angajării tinerilor specialişti cu studii pedagogice, extinderea şi dezvoltarea reţelei de parcuri industriale, elaborarea Standardelor Ocupaţionale etc.

Acţiunile vor avea drept scop stimularea angajării în domeniul agroindustrial şi anume realizarea campaniilor de conştientizare şi informare a agenţilor economici cu privire la subvenţionarea agricultorilor, creşterea oportunităţilor de ocupare a forţei de muncă în domeniul agroturismului, crearea grupurilor de producători din domeniul vegetal şi apicol şi altele.

Strategia prevede înfiinţarea unui observator al pieţii muncii pentru efectuarea analizelor în domeniul economic, ocupării forţei de muncă, demografie, resurse umane şi prognozelor pieţei muncii.

Potrivit datelor ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, rata de ocupare în muncă a populaţiei a fost în anul 2015 de 40,3%, rata populaţiei plecate în alte ţări la muncă sau în căutarea unui post de muncă este de 18,9%, rata ocupării formale a muncii – 65,2%, rata şomajului – 4,9% şi rata şomajului în rîndul tinerilor cu vîrstele între 15 şi 29 de ani – 9,7%.

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)

img17002622

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!