ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Parlamentul European a aprobat scutirea de viză pentru ucraineni

14:50 | 06.04.2017 Categorie: Externe

Strasbourg, 6 apr. /MOLDPRES/. Cetățenii Ucrainei nu vor mai avea nevoie de viză pentru șederea pe termen scurt în țările Uniunii Europene, în baza unui proiect adoptat joi de Parlamentul European, informează un comunicat al forului de la Strasbourg, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

În baza noii legi, aprobate cu 521 de voturi pentru, 75 împotrivă și 36 de abțineri, ucrainenii care dețin pașapoarte biometrice vor putea intra fără viză în statele Uniunii Europene pentru 90 de zile, în scopuri turistice, de afaceri sau pentru a vizita rude sau prieteni, nu însă și pentru a munci. Excepție fac Irlanda și Marea Britanie, în schimb noile reguli se vor aplica și în cazul Islandei, Liechtensteinului, Norvegiei și Elveției, care nu sînt membre ale UE.

Raportorul special pentru acest proiect, eurodeputata bulgară Mariya Gabriel (Partidul Popular European), a precizat că scutirea de vize reprezintă "încă un semnal puternic că Ucraina este un partener-cheie al Uniunii Europene în Parteneriatul Estic".

Decizia mai trebuie aprobată oficial de Consiliul de Miniștri al UE și va intra probabil în vigoare în iunie, la 20 de zile după publicarea ei în Monitorul Oficial al UE.

În decembrie, Parlamentul European a dat undă verde mecanismului de suspendare mai rapidă a scutirilor de viză, deschizînd astfel calea pentru un sistem de liberalizare pentru Ucraina și Georgia. Intrarea în vigoare a acestui mecanism de suspendare era una dintre condițiile puse de unele state membre pentru a debloca acordurile de liberalizare a vizelor cu Ucraina și Georgia. În ce privește Georgia, Parlamentul European a adoptat deja la sfîrșitul lui februarie o măsură similară cu cea de joi cu privire la Ucraina.

(Editor A. Răileanu)

img17002628

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!