ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Eurodeputații au criticat Moscova pentru arestarea lui Aleksei Navalnîi

15:14 | 06.04.2017 Categorie: Externe

Strasbourg, 6 apr. /MOLDPRES/. Parlamentul European a condamnat în mod ferm joi arestarea în Rusia a lui Aleksei Navalnîi și a altor manifestanți, precum și tentativele de ''reducere la tăcere'' a opozantului rus, după manifestațiile masive împotriva corupției care au avut loc la sfîrșitul lunii martie, relatează AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

Rezoluția adoptată de către eurodeputați cu o largă majoritate ''condamnă operațiunile poliției din Federația Rusă ce vizează prevenirea și dispersarea manifestațiilor pașnice împotriva corupției, precum și detenția a sute de cetățeni, printre care și Aleksei Navalnîi'', și ''tentativele neîncetate de a-l reduce tăcere''.

Deputații europeni consideră de asemenea, ''cu o profundă neliniște'', că decizia justiției ruse care ''îl exclude efectiv pe Aleksei Navalnîi de pe scena politică restrînge și mai mult pluralismul politic în Rusia și ridică mari probleme în ce privește procesul democratic în Rusia''.

Ei fac apel la Moscova ''să modifice legislația care restrînge în mod nedrept și incriminează libertatea de întrunire'', în scopul de a respecta valorile democratice fundamentale.

Pe 26 martie, la Moscova și în mai multe orașe de provincie au avut loc manifestații, de o amploare rară, împotriva corupției. Cel puțin 1.030 de persoane au fost arestate la Moscova și alte cîteva zeci în provincie.

Rezoluția Parlamentului European salută ''puternica mobilizare a tinerilor care protestează împotriva corupției și a unui regim tot mai autoritar în Rusia''.

Opozantul Aleksei Navalnîi, aflat la originea mobilizării, a fost ulterior condamnat la 15 zile de detenție pentru că a refuzat să se supună ordinelor polițiștilor. El intenționează să concureze împotriva lui Vladimir Putin la alegerile prezidențiale prevăzute pentru începutul lui 2018, dar candidatura sa riscă să fie obstrucționată de o recentă condamnare la cinci ani de închisoare cu suspendare pentru deturnare de fonduri.

(Editor A. Răileanu)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!