ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Poetul şi publicistul Anatol Gugel a fost omagiat la 95 de ani de la naştere

13:51 | 07.04.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 7 apr. /MOLDPRES/. Un medalion literar, consacrat poetului, eseistului şi traducătorului Anatol Gugel, eminent al culturii, deţinător al medaliei „Mihai Eminescu”, la 95 de ani de la naştere, a avut loc ieri la Uniunea Scriitorilor din Moldova, informează MOLDPRES.

La eveniment au participat scriitorii Arcadie Suceveanu, Teo Chiriac, Vladimir Beşleagă, Mihail Gheorghe Cibotaru, Nicolae Spătaru, Nicolae Rusu, Ion Ciocanu, Călina Trifan ş.a.

Solicitat de MOLDPRES, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu a menţionat că  Anatol Gugel a avut întotdeauna o imagine cu totul aparte în contextul nostru literar.

„A fost unul dintre puţinii poeţi citadini de la noi, fiind născut la Iaşi în perioada interbelică. Şi limbajul lui este unul livresc, şi, în consecinţă, unul artizanal. Anatol Gugel s-a manifestat cu pregnanţă în ziaristica noastră postbelică, fiind secretar de redacţie la ziarele „Tinerimea Moldovei” şi „Moldova Socialistă”, apoi redactor-şef adjunct la revista „Moldova”. A susţinut mult timp rubrica „De la Naslavcea la Giurgiuleşti”, în care a prezentat oameni şi locuri pitoreşti din Moldova. Modest din fire, fiind un poet discret, el n-a ieşit niciodată în prim-plan – a preferat să-şi scrie opera, conducîndu-se după dictonul latin „Festina lente” („Grăbeşte-te încet”). Astfel, el şi-a conservat combustia creatoare pînă în prezent şi a tipărit zeci de cărţi de poezie şi publicistică, dovadă fiind şi recentele volume „Am fost odată ca niciodată” şi „O revedere cu sine însuşi la 100 de ani””, a constatat Arcadie Suceveanu.

Mihail Gheorghe Cibotaru a afirmat că Anatol Gugel şi-a consacrat întreaga viaţă scrisului. „Din primăvara lui 1945 pînă în prezent, precum continuă în fiece dimineaţă să facă plimbări cu pas cadenţat, tot aşa, zilnic, nu lasă condeiul să tînjească fără treabă. E un poet original, cu sinceritatea şi lirismul înflorite în vîrful peniţei”, a subliniat Mihail Gheorghe Cibotaru.

Anatol Gugel s-a născut la 6 aprilie 1922, la Iaşi, România. A absolvit şcoala primară, după care face studii la liceele „Alexandru Donici” şi „B. P. Hasdeu” din Chişinău. În 1945, urmează studiile la Institutul Pedagogic din Chişinău (azi Universitatea Pedagogică „Ion Creangă”). Debutează editorial cu plachetele de versuri „Generaţia mea” (1951) şi „Schimbul nostru” (1952). Publică alte, numeroase, culegeri de versuri.

A fost secretar de redacţie la ziarele „Tinerimea Moldovei” (1945) şi „Moldova socialistă” (1959), redactor-şef adjunct la revista „Moldova” (1966-1996). A cultivat o publicistică de calitate, inclusiv la rubrica permanentă „De la Naslavcea la Giurgiuleşti”, în revista „Moldova”. Din 1947 promovează la „Tinerimea Moldovei” pleiade de tineri poeţi basarabeni, mulţi dintre ei devenind nume de referinţă în lirica basarabeană. Publică prezentări la cărţile de versuri ale lui Vitalie Tulnic, Emil Loteanu etc. Autorul volumelor de poezii: „Fereastra cu trei muşcate” (1956), „Sonata lumii” (1965), „Lanterna magică” (1978), „Crug” (1982), „Post-scriptum” (1998) etc. În 2004 publică volumul de sinteză „Am fost odată ca niciodată”.  Tot în 2004, este distins cu Premiul de excelenţă al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

(Reporter N. Roibu, editor L. Alcază)

img17002667

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!