ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Gheorghe Bălan a discutat cu oficialii europeni aspectele activității economice ale regiunii transnistrene

17:51 | 07.04.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 7 apr. /MOLDPRES/. Viceprim-ministrul, Gheorghe Bălan a participat ieri la întrevederea cu şeful de unitate din cadrul Directoratului general pentru Comerț al Comisiei Europene Petros Sourmelis, însoțit de șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, în cadrul căreia au fost discutate aspecte ale implementării Acordului Zonei de Liber Schimb și Comerț Aprofundat (DCFTA) pe întreg teritoriul Republicii Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, relatează MOLDPRES.

Referindu-se la situaţia economică din regiune, Gheorghe Bălan a menţionat că agenţii economici din stînga Nistrului în prezent beneficiază de o serie de facilităţi acordate de autorităţile moldoveneşti, precum şi de un regim comercial preferenţial în raport cu piețele de desfacere ale Uniunii Europene.

De asemenea, în cadrul dialogului a fost abordat subiectul controlului în comun la frontiera de stat moldo-ucraineană. În acest sens, Vicepremierul Gheorghe Bălan a subliniat că iniţiativa nu este o măsură unilaterală distructivă precum susţin aşa-numiţii lideri de la Tiraspol, specificînd, că această cooperare bilaterală dintre Republica Moldova şi Ucraina va contribui la simplificarea procedurilor controlului de frontieră a persoanelor și de vămuire a mărfurilor, fluidizarea traficului, eliminarea fenomenelor negative prezente la frontieră etc., va aduce în final beneficii economice părţilor. 

Totodată, oficialii au fost informaţi că pe această direcţie este deja în curs o campanie informaţională cu privire la avantajele controlului în comun. Astfel încît, populaţiei şi agenţilor economici din regiunea transnistreană să le fie aduse la cunoştinţă aspecte de interes la acest subiect.

La finalul întrevederii, Gheorghe Bălan a afirmat că autorităţile moldoveneşti sînt deschise pentru un dialog constructiv cu reprezentanţii de la Tiraspol, indicînd, poziția consolidată a tuturor serviciilor naţionale implicate în procesul de reglementare transnistreană.

Vizita oficialilor europeni este o continuare a discuțiilor purtate la cea de-a treia reuniune a Consiliului de Asociere UE - Republica Moldova, care a avut loc la 31 martie curent, la Bruxelles și a vizat subiecte de interes comun prin prisma componentei DCFTA.

img17002684

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!