ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Igor Dodon a avut o întrevedere cu un eminent medic pediatru din Rusia

13:54 | 10.04.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 10 apr. /MOLDPRES/. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut astăzi o întrevedere cu Leonid Roshal, Președintele Camerei Naționale de Medicină a Federației Ruse și cu Valerii Mitiș, director al ”Institutului de Chirurgie de Urgență pentru copii și traumatologie” al Departamentului de Sănătate al orașului Moscova, a comunicat pentru MOLDPRES Serviciul de presă al Președinției.

În cursul întrevederii părțile au discutat mai multe subiecte ce țin de colaborarea în domeniul sănătății și a dezvoltării sistemului medical din țara noastră.

Igor Dodon i-a mulțumit lui Leonid Roshal pentru ajutorul constant acordat copiilor din Moldova în clinica din Moscova.

În  cadrul dialogului s-a convenit asupra efectuării schimbului de experiență între cadrele medicale din ambele state, precum și asupra organizării în baza Institutului de Chirurgie de Urgență pentru copii și traumatologie din Moscova, a cursurilor gratuite de perfecționare și pregătire a cadrelor medicale, la care să fie atrași medici din toate raioanele țării, cu susținerea partenerilor de la Moscova. De asemenea, s-a convenit asupra necesității extinderii asistenței și numărului de copii care vor putea beneficia de tratament.

În cadrul discuțiilor cu Prima Doamnă s-a convenit asupra stabilirii unei colaborări dintre Institut și Fundația ”Din Suflet”.

Igor Dodon l-a informat pe Leonid Roshal despre intenția de a lansa un program prezidențial, în baza Programului de Dezvoltare economico-socială, o parte componentă a căruia să fie legată de dotarea instituțiilor medicale cu aparataj chirurgical necesar, în special a celor pentru copii.

În finalul întrevederii interlocutorii au convenit să intensifice colaborarea pe viitor la nivelul instituțiilor de stat, cît și la nivelul instituțiilor profesionale.

Menționăm că Leonid Roshal este un eminent medic pediatru, specialist în chirurgie generală și fondatorul cunoscutei clinici pentru copii Roshal din Moscova. Membru al Consiliului de pe lîngă Preşedintele Federației Ruse, expert al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, membru al Consiliului de Administrare al chirurgilor pediatri din Rusia, membru al Comitetului Executiv al Uniunii Pediatrilor din Rusia, membru al Asociaţiei Britanice a chirurgilor pediatri, Preşedinte al Fundaţiei Internaţionale de Binefacere pentru ajutorarea copiilor în catastrofe şi războaie. În ultimii ani s-a preocupat de studierea și identificarea unor soluţii complexe în domeniul chirurgiei abdominale şi noilor tendinţe în traumatologie şi neurochirurgie. Este autor și coautor a peste 250 de publicații științifice, inclusiv a 7 monografii şi ghiduri, și a multor recomandări metodice.

img17002736

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!