ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Revista diasporei „MOLDOVA de oriunde” a ajuns la cea de a 3-a ediție

11:01 | 11.04.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 11 apr. /MOLDPRES/. Revista diasporei „MOLDOVA de oriunde”, cu beneficiarii Programului de granturi „Diaspora Engagement Hub” pe prima copertă și cu o carte poștală pascală pe ultima, aduce în proaspăta sa ediție, din ajunul Sărbătorilor de Paști, reușitele conaționalilor noștri care s-au afirmat pe plan profesional peste hotare sau în R. Moldova, lansînd afaceri ACASĂ sau muncind în străinătate pentru oamenii apropiați din țară, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul Relații cu Diaspora (BRD).

Experiența internațională a conaționalilor noștri adusă acasă, lecțiile de viață, istoriile de succes sau proiectele realizate cu sprijinul BRD și partenerilor săi, ori anunțul pentru cea de-a cincea ediție a Programului „DOR” se regăsesc pe paginile revistei. 

„Ajunul sărbătorilor pascale ne îndeamnă întotdeauna să ne gîndim cu mult mai mult dor și îngăduință la cei care au rămas acasă. Unii dintre dumneavoastră vor veni în Moldova pentru a petrece un timp scurt cu familia, rudele, prietenii. Fiecare în parte va descoperi o Moldovă a lui, se va umple de emoții pozitive, se va încărca cu ceea ce mai tîrziu vor fi amintiri și... va pleca. Va pleca să revină acasă altădată”, afirmă în deschiderea ediției Olga Coptu, șefa BRD. 

Revista „MOLDOVA de oriunde” prezintă cîțiva dintre protagoniștii proiectelor susținute în cadrul Programului de granturi tematice „Diaspora Engagement Hub” al BRD din cadrul Cancelariei de Stat, realizat în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), misiunea în Moldova și finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). 

Pe paginile revistei se regăsesc, de asemenea, portretele unora dintre cele 250 de asociaţii sau grupuri de iniţiativă ale cetățenilor originari din Republica Moldova din peste 30 de ţări care formează diaspora Moldovei. În această ediție sînt prezentate activitățile comunităților de moldoveni din Canada, Finlanda, Franța, Grecia, Italia, Kazahstan, Norvegia și Portugalia. 

Cîteva cercetări și studii, printre care „Generații secunde de migrație: Cazul Republicii Moldova” și „Moldovenii în Italia. Globalizarea, efectele migrației și asocierea diasporală”, sînt prezentate în rezumat pe paginile revistei. 

„Viața de după Planeta MOLDOVA” este genericul interviurilor pe care echipa revistei le-a realizat la București și Barcelona cu autorii proiectului de pe vremuri „Planeta Moldova” - Mitoș Micleușanu și Florin Braghiș. 

„ACASĂ”, „#facem”, „Inspirație”, „Istorii de succes” sînt alte cîteva rubrici-cheie ale revistei „MOLDOVA de oriunde”, ajunsă acum, în aprilie 2017, la ediția a 3-a, dar lansată în premieră, la Chișinău, în cadrul Zilelor Diasporei în Republica Moldova, din august 2016. 

Revista diasporei „MOLDOVA de oriunde” iese din tipografie de Paști. Ea va fi expediată la misiunile diplomatice ale Republicii Moldova în străinătate, precum și asociațiilor din diasporă, la solicitare. 

Versiunea online este disponibilă pe site-ul www.brd.gov.md și pe portalul www.stiripozitive.eu.  

Conținutul revistei diasporei a fost elaborat de Agenția „URMA ta”, împreună cu BRD, în cadrul proiectului „Consolidarea cadrului instituțional al Republicii Moldova în domeniul migrației și dezvoltării”, finanțat de SDC, implementat de OIM Moldova în parteneriat cu BRD al Cancelariei de Stat.

img17002756

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!