ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Victime ale traficanților de persoane ajung pe piețe de sclavi în nordul Africii

18:45 | 11.04.2017 Categorie: Externe

Geneva, 11 apr. /MOLDPRES/. Sute de migranți sînt cumpărați și vînduți pe piețe de sclavi din Niger și Libia, a dezvăluit marți Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), cu sediul la Geneva, transmite DPA, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

Traficanții de persoane vînd migranți pe sume cuprinse între 200 și 500 de dolari, iar victimele sînt frecvent ținute în captivitate luni la rînd, pentru a fi apoi obligate să presteze munci grele sau exploatate în scopuri de sclavie sexuală ori prostituție, potrivit lui Othman Belbeisi, responsabil pentru operațiunile OIM în Libia.

OIM a strîns mărturii de la migranți care au încercat să ajungă în Libia, unul din principalele puncte de plecare pentru africanii care se pregătesc să traverseze Marea Mediterană cu destinația Europa.

Supraviețuitorii au povestit cum traficanții își torturează victimele și le forțează să-și sune familiile pentru a le cere bani de răscumpărare. Unii imigranți sînt obligați să muncească pe piețele de sclavi sau să păzească așa-zisele case de răscumpărare. Cei care nu reușesc să pună la cale răscumpărarea sînt lăsați să moară prin înfometare, au relatat victime ale traficului.

Un medic care lucrează cu OIM a tratat un bărbat din Gambia care cîntărea doar 35 de kilograme. Familia lui a fost nevoită să-și vîndă locuința pentru a reuși să-l elibereze.

"Migranții care se duc în Libia încercînd să ajungă în Europa nu au idee ce arhipelag al torturii îi așteaptă dincolo de graniță", a avertizat purtătorul de cuvînt al OIM Leonard Doyle.

OIM difuzează mărturii ale victimelor prin intermediul rețelelor de socializare online și al posturilor locale de radio, pentru a-i pune în temă pe potențialii migranți în legătură cu riscurile la care se expun.

(Editor M. Jantovan)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!