ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Țări din UE și state aliate au convenit crearea unui centru de cercetare pentru combaterea amenințărilor 'hibride'

19:52 | 11.04.2017 Categorie: Externe

Helsinki, 11 apr. /MOLDPRES/. Mai multe state membre ale Uniunii Europene și țări din NATO au convenit marți asupra creării unui centru de cercetare pentru combaterea amenințărilor 'hibride', cum sînt atacurile informatice, propaganda și dezinformarea, relatează REUTERS, citată de AGERPRES și MOLDPRES.

Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Germania, Suedia, Polonia, Finlanda, Letonia și Lituania au semnat la Helsinki "Memorandumul de înțelegere" pentru participarea la noua entitate, al cărei sediu va fi în capitala finlandeză și căreia urmează să i se alăture în iulie și alte țări.

Finlanda — stat membru al UE nealiniat militar — are o graniță de 1.300 km cu Rusia, care a fost acuzată de organizarea de așa-zise campanii hibride în conflictul din Ucraina și de ingerință în campania prezidențială din SUA, lucru negat de Moscova.

O primă reuniune a comitetului de coordonare a noului centru este prevăzută pentru miercuri și se așteaptă ca mai tîrziu în cursul acestui an în centrul de la Helsinki să lucreze o echipă de zece oameni, obiectivul vizat fiind formarea unei rețele de experți din țările participante.

Această inițiativă va da "un impuls real cooperării dintre UE și NATO", în condițiile în care activitățile hibride tind să se "permanentizeze în mediul de securitate european", a explicat într-o conferință de presă ministrul de externe al Finlandei, Timo Soini.

Potrivit oficialului finlandez, "recurgerea la strategii hibride pune la încercare coeziunea internă și rezistența societăților noastre", iar răspunsul trebuie să vină "nu doar din partea statului, ci și a societății, într-o abordare cuprinzătoare a securității".

Bugetul anual al centrului de la Helsinki este de circa 1,5 milioane de euro, Finlanda asigurînd jumătate din sumă, iar restul celelalte state membre.

(Editor M. Jantovan)

img17002782

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!