ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Profesorii vor organiza o grevă la nivel naţional

15:48 | 12.04.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 12 apr. /MOLDPRES/. Profesorii vor organiza vineri, 28 aprilie, o grevă la nivel naţional. Anunţul a fost făcut astăzi de către preşedintele Federației Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei din Republica Moldova, Dumitru Ivanov, în cadrul unei conferinţe de presă, informează MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, în această zi în fiecare instituție de învăţămînt se va organiza un miting. „Din păcate, negocierile cu reprezentanţii Guvernului nu au reuşit. Ni s-a propus majorarea salariilor cu 5% şi asta din toamna acestuia an. În cadrul grevei, fiecare instituţie de învăţămînt va decide dacă activitatea va fi stopată pentru cîteva ore sau lecţiile nu vor avea loc. Vă asigurăm că acţiunile noastre nu sînt determinate de vreo forţă politică, deoarece reprezentăm strict interesele membrilor Federaţiei”, a specificat Ivanov.

La rîndul său, prim-vicepreședintele Sindicatelor în educaţie, Ion Bulat, a menţionat că la manifestaţii va fi aprobat un apel sau o declaraţie în susţinerea cerinţelor înaintate Guvernului de către sindicatele din educaţie. „Această grevă este una preventivă, întrucît salariile mici nu pot asigura nici existenţa cadrelor din sistem. În urma grevei, Consiliul General al Sindicatelor se va întruni în şedinţă şi va decide acţiunile ulterioare. Sîntem determinaţi să nu cedăm, vom continua protestele sub diverse forme”, a precizat Bulat.

Prim-ministrul Pavel Filip a declarat anterior că respectă dreptul profesorilor de a cere majorarea salariului, specificînd totodată, că Guvernul a manifestat toată deschiderea şi disponibilitatea în identificarea soluțiilor pentru revendicările sindicatelor. „În urma negocierilor am obținut un rezultat intermediar și am convenit să majorăm cu zece la sută salariile pentru cadrele non-didactice din sistemul educaţiei și personalul auxiliar. Pentru moment aceasta este capacitatea financiară a R. Moldova. Noi în continuare sîntem deschiși și chemăm la dialog”, a remarcat Premierul.

Federația Sindicală a Educației şi Ştiinţei, care întruneşte aproximativ 120 mii de membri, a cerut Guvernului, în luna octombrie 2016, egalarea salariului pentru categoria I de salarizare a reţelei tarifare unice cu mărimea minimului de existenţă și majorarea salariului de funcţie al personalului didactic şi ştiinţifico-didactic cu 50%, începînd cu 1 ianuarie 2017. 

(Reporter A. Plitoc, editor A. Răileanu)

img17002813

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!