ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Biblioteca Naţională a inaugurat o expoziţie dedicată lui Ştefan cel Mare şi Sfînt

16:42 | 12.04.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 12 apr. /MOLDPRES/. O expoziţie-eveniment cu genericul „Ştefan cel Mare - un ctitor al poporului moldav”, la 560 de ani de la urcarea  sa pe tronul Moldovei, a fost vernisată astăzi la Biblioteca Naţională, informează MOLDPRES.

Expoziţia prezintă peste 200 de cărţi, albume, monografii, documente şi fotografii în cadrul a mai multor compartimente: „Ştefan cel Mare  - om politic şi de stat”, „Ctitor de biserici şi mănăstiri”, „Cetăţile lui Ştefan cel Mare”,  „Chipul lui Ştefan cel Mare în folclor, literatură şi artă” ş.a.

Prezent la eveniment, academicianul Andrei Eşanu a subliniat că astăzi se împlinesc 560 de ani de cînd Ştefan cel Mare a intrat în Ţara Moldovei ca să-şi întoarcă tronul tatălui său, Bogdan al II-lea. „Cronicile vorbesc despre faptul că aceasta s-a întîmplat tocmai pe 12 aprilie 1457, exact în miercurea mare din Săptămîna Mare, în ajunul Sfintelor Paşti. A fost, precum au afirmat contemporanii, un domn de toată lauda. În 1992, Ştefan cel Mare a fost canonizat”, a  accentuat academicianul Andrei Eşanu.

Potrivit istoricului şi cercetătorului literar Iurie Colesnic, expoziţia cuprinde toate realizările Domnitorului: bisericile şi mănăstirile, pe care le-a ctitorit, precum cetăţile pe care le-a cucerit şi le-a îngrijit. „Această expoziţie este un model de gospodărire a Moldovei în perioada medievală”, a constatat Iurie Colesnic.

Directorul adjunct al Bibliotecii Naţionale, Aliona Tostogan, a menţionat că împlinirea a 560 de ani de la înscăunarea lui Ştefan cel Mare şi Sfînt constituie un prilej de evocare şi cinstire a celui mai de seamă domn al Moldovei, care aproape jumătate de secol a desfăşurat o vastă activitate politică, militară, ctitorească, spirituală şi culturală, de nivel european.

„După propria sa mărturie, Ştefan cel Mare a purtat 36 de bătălii, din care a cîştigat 34. Victoriile răsunătoare împotriva regilor Ungariei (1467) şi Poloniei (1497) au condus la stabilirea unor noi raporturi cu aceste state. Singurele înfrîngeri au fost cele de la Chilia (1462) şi Războieni-Valea Albă (1476). Prima parte a domniei a fost marcată de războaie. Singura mănăstire pe care domnul a ctitorit-o în această etapă a fost Putna (1466-1469). În cea de-a doua parte a domniei, Ştefan cel Mare s-a ocupat în mod deosebit de biserici şi mănăstiri, construind chiar şi cîte două într-un an. Tradiţia vorbeşte de un număr de 40 de lăcaşuri sfinte, pentru 30 dintre acestea existînd date certe de identificare”, a precizat Aliona Tostogan.

La rîndul său, scriitorul şi editorul Ioan Mînăscurtă a afirmat că a scos de sub tipar două albume dedicate lui Ştefan cel Mare şi Sfînt.

Expoziţia va fi deschisă timp de 25 de zile.

(Reporter N. Roibu, editor A. Răileanu)

img17002818

img17002818

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!