ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Compania Kroll a prezentat o nouă notă informativă privind investigarea fraudei de proporții din sectorul bancar

13:04 | 13.04.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 13 apr. /MOLDPRES/. Banca Națională a Moldovei (BNM) a anunțat astăzi că a primit cea de-a patra notă informativă despre progresul înregistrat de compania Kroll ”în investigarea fraudei de proporții din sectorul bancar al Republicii Moldova”. Ca urmare a fraudei, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank SA au ajuns în stare de insolvabilitate la sfîrșitul anului 2014, relatează MOLDPRES.

Un comunicat al BNM precizează că obiectivul final al investigației este de ”a identifica activele cumpărate cu mijloace frauduloase și de a le recupera prin procese legale. Investigația a înregistrat progrese și deține informații suficiente pentru a putea începe etapa de recuperare a fondurilor”.

Documentele obținute demonstrează, în mod clar, implicarea în frauda bancară a unui grup mare de companii din Republica Moldova care au acționat concertat și care aveau legătură cu Ilan Shor. Cel puțin 75 de companii au format acest grup coordonat. În perioada 2012-2014, volume semnificative de credite au fost acordate acestui grup de companii de către cele trei bănci. Aceste fonduri au fost transferate în mod predominant pe conturile bancare deschise în două bănci din Letonia, înainte de a fi spălate printr-o rețea de aproximativ 100 de conturi bancare corporative din Letonia, se constată în nota informativă.

Potrivit companiei Kroll, marea majoritate a acestor conturi au fost deschise pe numele unor companii înregistrate în Marea Britanie sau în locații off-shore precum Belize, BVI și Panama. În urma acestui proces complex de spălare a banilor, majoritatea fondurilor au fost redirecționate în R. Moldova pentru a plăti expunerile de credit existente, a crea impresia că acestea au constituit împrumuturi corporative veritabile și pentru a permite creșterea portofoliului de credit, în timp ce suma de aproximativ 600 milioane de dolari SUA a fost disipată în conturi bancare din numeroase jurisdicții.

Investigația arată că circa 185 milioane de dolari SUA depistate pînă în prezent au fost depuse la alte bănci din Republica Moldova, decît cele trei falite, 63 milioane dolari SUA în Cipru, 61 milioane în China și Hong Kong și 23 milioane dolari SUA în Elveția. Aproximativ 200 de milioane de dolari SUA au fost transferați pe conturile mai multor bănci din Letonia, care au fost supuse în continuare unui mecanism complex de spălare a fondurilor.

Aproximativ 40 de persoane fizice au fost identificate, care fie au beneficiat ca urmare a fraudei, fie au facilitat frauda. Încasările pe conturile personale sau ale companiilor cunoscute ca fiind în legătură cu aceste persoane fizice constituie aproximativ 50 milioane de dolari SUA. Experții Kroll menționează că nu este clar dacă persoanele care au primit fonduri au fost direct implicate în fraudă sau dacă plățile au fost efectuate sub formă de cadouri sau de remunerări pentru servicii ori bunuri. Lista potențialilor beneficiari este confidențială pentru a evita un impact negativ asupra posibilității de recuperare ulterioară a fondurilor delapidate.

Companiile Kroll și Steptoe și Johnson au prezentat BNM o strategie pentru a iniția acțiuni în justiție în multiple jurisdicții, în vederea obținerii în continuare a informațiilor și recuperării activelor care au fost delapidate. În prezent, strategia este în curs de revizuire și se preconizează implementarea acesteia în scurt timp, mai anunță BNM. 

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

img17002848

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!