ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Apărării rus a cerut SUA să facă publice dovezile privind atacul chimic în Siria

12:20 | 14.04.2017 Categorie: Externe

Moscova, 14 apr. /MOLDPRES/.Ministerul Apărării rus a cerut Statelor Unite ale Americii să dea publicității dovezile de care dispun privind implicarea forțelor guvernamentale siriene în presupusul atac chimic din 4 aprilie de la Khan Shaykhun, în provincia Idlib, punînd la îndoială că serviciile secrete americane ar deține astfel de probe, relatează vineri Interfax, citată de AGERPRES şi MOLDPRES.

"Dacă serviciile secrete americane intenționează să țină în continuare în secret presupusele dovezi privind crimele împotriva umanității (ale regimului de la Damasc), atunci astfel de acțiuni pot avea doar o singură explicație — nu există niciun fel de dovezi concludente", a declarat vineri purtătorul de cuvînt al Ministerului Apărării rus, generalul Igor Konașenkov.

Declarațiile sale intervin după ce mai multe media occidentale au relatat despre presupuse interceptări efectuate de serviciile secrete americane ale unor convorbiri telefonice între militari sirieni în timpul ce aceștia se pregăteau de atacul cu arme chimice la Khan Shaykhun, indică Interfax.

Generalul Konașenkov a mai spus că, de fiecare dată cînd încalcă dreptul internațional, mai ales prin comiterea unei agresiuni militare împotriva unor țări suverane, SUA insistă întotdeauna că ar dispune de dovezi incontestabile privind comiterea unor crime împotriva umanității.

SUA au lansat în urmă cu o săptămînă un atac cu rachete de croazieră asupra bazei aeriene siriene din Shayrat, în centrul țării, de unde se presupune că au decolat avioanele siriene care au bombardat cu substanțe chimice localitatea Khan Shaykhun.

În total au fost lansate 59 de rachete Tomahawk, de pe două portavioane americane din Marea Mediterană.

Atacul chimic imputat regimului președintelui Bashar al-Assad este o "crimă de război", estimase joi diplomația americană, denunțînd conținutul interviului acordat în exclusivitate AFP de liderul de la Damasc. În interviu, liderul sirian a acuzat că atacul chimic din provincia Idlib este "100% fabricat" de SUA și alte țări occidentale.

 

 

 

/Editor M.Cucu/

img17002870

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!