ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cursa prezidenţială din Franţa devine tot mai strînsă

14:10 | 14.04.2017 Categorie: Externe

Paris, 14 apr. /MOLDPRES/. Cursa prezidenţială din Franţa devine tot mai strînsă, un sondaj indicînd, cu zece zile înaintea primului tur al alegerilor, patru candidaţi - Marine Le Pen, Emmanuel Macron, Jean-Luc Mélenchon şi François Fillon - cu şanse de a se califica în runda decisivă, fiind despărţiţi de doar trei puncte procentuale, potrivit stirpesurse.ro, consultat de MOLDPRES.

Conform sondajului Ipsos-Sopra Steria pentru cotidianul Le Monde, publicat vineri şi consemnat de Reuters, centristul independent Emmanuel Macron şi candidata Frontului Naţional, Marine Le Pen, se află la egalitate, cu cîte 22% din intenţiile de vot, urmaţi la foarte mică distanţă de Jean-Luc Mélenchon (stînga radicală), cu 20%, şi de conservatorul François Fillon, cu 19%.

La începutul lunii martie, Le Pen şi Macron îşi devansau contracandidaţii cu 7-10 puncte, diferenţă care s-a redus în aprilie, mai ales prin creşterea susţinerii faţă de Mélenchon.

Sondajul a fost realizat online în zilele de 12 şi 13 aprilie, pe un eşantion de 1.509 persoane înscrise pe listele electorale.

Luînd în calcul marja de eroare de +/-2,7%, este practic imposibil de prezis cine vor fi cei doi finalişti.

În ipoteza cea mai probabilă totuşi, prin prisma sondajelor anterioare, a unei confruntării Le Pen - Macron, fostul ministru al economiei ar cîştiga cu un scor de 63%.

Toate sondajele din ultimele săptămîni arată un nivel de indecizie mult mai ridicat decît înaintea precedentelor alegeri prezidenţiale, cu excepţia celor din 2002.

În prezent, doar 66% dintre francezi intenţionează să voteze pe 23 aprilie. Tentaţia absenteismului îi afectează în special pe alegătorii cei mai tineri, doar 55% dintre cei din grupa de vîrstă 18-24 de ani intenţionînd să se prezinte la vot. Acest procent este de 60% în cazul persoanelor între 25-34 de ani, în timp ce aproape 75% din alegătorii de peste 70 de ani dau asigurări că vor merge la urne.

 

 

/Editor M.Cucu/

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!