ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Coreea de Nord a încercat, fără succes, să efectueze un test balistic

11:32 | 16.04.2017 Categorie: Externe

Phenian, 16 apr. /MOLDPRES/. Armata nord-coreeană a încercat duminică dimineaţă, fără succes, să lanseze o rachetă, dintr-un poligon situat pe coasta de est a ţării, anunţă oficiali sud-coreeni şi americani, informează agenția Mediafax, preluată de MOLDPRES.

Testul a fost efectuat în contextul în care Administraţia Kim Jong-Un a marcat sîmbătă împlinirea a 105 ani de la naşterea fondatorului naţiunii, Kim Il-Sung.

"Statul comunist a încercat, fără succes, să lanseze o rachetă neidentificată dintr-un poligon situat în zona portului Sinpo, dar testul pare să fi eşuat", a anunţat armata sud-coreeană, citată de agenţia de ştiri Yonhap.

Testul a fost depistat şi de armata Statelor Unite, care a constatat că racheta "a explodat aproape imediat" după lansare.

"Comandamentul SUA din zona Pacificului a detectat şi a urmărit ceea ce considerăm a fi lansarea unei rachete nord-coreene. Lansarea a avut loc din apropierea poligonului Sinpo. Racheta a explodat aproape imediat. Încercăm să vedem despre ce tip de rachetă este vorba", a declarat David Benham, purtătorul de cuvînt al Comandamentului SUA din zona Pacific.

Potrivit unor experţi, este vorba de o rachetă lansată de la sol, dar nu de una balistică intercontinentală.

Coreea de Nord a ameninţat sîmbătă Statele Unite, cu ocazia unei sărbători naţionale, că este pregătită să riposteze cu "atacuri nucleare" la orice eventuală agresiune americană, în contextul avertismentelor lansate de Administraţia Donald Trump.

O paradă de amploare s-a desfăşurat sîmbătă la Phenian şi existau speculaţii că liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, ar putea ordona efectuarea unui nou test atomic sau balistic. Donald Trump, preşedintele SUA, a avertizat că ar putea lansa un atac preventiv împotriva Coreei de Nord şi a trimis în zonă un portavion şi flota de escortă. Un atac american ar atrage riposte ale Coreei de Nord cel puţin asupra Coreei de Sud şi Japoniei.

(Editor L. Alcază)