ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

François Hollande îndeamnă Rusia și Ucraina "să se arate la înălțimea obiectivelor"

10:00 | 18.04.2017 Categorie: Externe

Paris, 18 apr. /MOLDPRES/.Președintele francez, François Hollande, a lansat luni un apel Rusiei și Ucrainei "să se arate la înălțimea obiectivelor", a informat Palatul Elysee la finalul unei discuții telefonice cu cancelarul german, Angela Merkel, și omologii săi rus, Vladimir Putin, și ucrainean, Petro Poroșenko, transmite AFP, citată de AGERPRES şi MOLDPRES.

"În contextul în care o nouă reuniune a consilierilor s-a ținut la 6 aprilie la Minsk, fără rezultate semnificative, președintele (François Hollande) a lansat un apel părților să se arate la înălțimea obiectivelor: acordul de încetare a focului trebuie să intervină pentru a crea condițiile unei reglementări a chestiunilor politice. Misiunea OSCE care depune o activitate remarcabilă este pregătită pentru acest lucru", a scris președinția Franței într-un comunicat.

Pentru François Hollande, al cărui mandat se încheie peste o lună, "nu există alternativă în prezent la formatul Normandia", inițiat cu prilejul ceremoniilor ocazionate de aniversarea debarcării aliaților în 2014, care reunește Germania, Franța, Rusia și Ucraina.

Acest format "își păstrează întreaga valoare și a evitat excesele care puteau fi devastatoare. Președintele (Franței) a invitat părțile și pe cancelarul german să-și continue eforturile fără încetare, alături de Franța, pentru a pune în aplicare deciziile de la Minsk", a adăugat Palatul Elysee.

Cu prilejul acestei convorbiri telefonice, "cancelarul Germaniei și președinții Rusiei și Ucrainei i-au exprimat președintelui Hollande profunda lor recunoștință pentru inițiativa luată în Normandia la 6 iunie 2014 de a-i reuni și pentru eforturile sale neobosite în serviciul păcii în Ucraina. Ei au insistat pentru ca formatul Normandia să fie păstrat în viitor", a subliniat președinția franceză.

Într-un comunicat comun, difuzat de Palatul Elysee în cursul nopții de luni spre marți, cei patru lideri au reafirmat "atașamentul lor față de punerea în practică a Acordului de la Minsk".

Ei au lansat un apel la "intensificarea eforturilor de a face schimb de deținuți potrivit formulei 'toți pentru toți'" și "au deplîns amenințările la adresa Misiunii speciale a OSCE de supraveghere".

Estul Ucrainei a intrat de cîteva zile în cel de-al patrulea an de confruntări între rebelii proruși și Kiev. Conflictul a făcut aproape 10.000 de morți de la declanșarea sa în aprilie 2014, la o lună după anexarea Peninsulei Crimeea la Rusia.

 

 

/Editor M.Cucu/

img17002903

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!