ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Muzeul Satului din Chişinău a avut loc sărbătoarea ”A treia zi de Paşti”

15:51 | 18.04.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 18 apr. /MOLDPRES/. Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chişinău  în parteneriat cu Ministerul Culturii a organizat astăzi tradiţionala sărbătoare din Săptămîna luminată, „A treia zi de Paști la Muzeu”, informează MOLDPRES.  

În acest an, sărbătoarea s-a desfăşurat la Muzeul Satului, filiala muzeului sus-numit.

Solicitat de MOLDPRES,  directorul Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie  Naturală, Petru Vicol, a  menţionat că evenimentul se află la cea de-a XX-a ediţie.

„Am decis să organizăm această manifestare aici pentru a sărbători Învierea Domnului, precum şi pentru a promova Muzeul Satului ca instituţie, care cuprinde o suprafaţă de 175 de hectare şi unde se află două biserici din lemn, datate cu sec.  XVII-XVIII - Biserica Adormirii Maicii Domnului  din Hirişeni, Teleneşti  şi cea din Gîrbova, Ocniţa.  Pînă nu demult,  acest teritoriu era cunoscut ca un loc de agrement. Vrem să  avem un adevărat muzeu al satului, pentru că sîntem singura ţară din Europa care nu are un muzeu în aer liber”, a precizat Petru Vicol.

La rîndul său, directorul Muzeului Satului, părintele Manole Brihuneţ a afirmat că aici se mai află o clopotniţă,  o troiţă şi o fîntînă. „Trebuie să păstrăm această tradiţie de a sărbători aici  Sfintele Paşti şi de a o transmite din generaţie în generaţie”, a remarcat  directorul instituţiei.   

În cadrul evenimentului, a fost lansat Ghidul Muzeului Satului, alcătuit de colaboratorul Mihail Ursu. Tot aici a  fost vernisată o expoziţie  cu vînzare de produse  pascale tradiţionale (cozonac, pască, colaci etc.), ouă încondeiate, lucrări ale meşterilor populari,  confecţionate din lozie, fibre vegetale şi ceramică.

Sărbătoarea a culminat cu  un program de cîntece bisericești pascale și creații folclorice, care au fost prezentate de Corul Seminarului Liceal de Teologie Ortodoxă din Chișinău, alte coruri parohiale din capitală, Ansamblul „Ștefan Vodă” din satul Căpriana, raionul Străşeni, conducător artistic – Tudor Ungureanu, Ansamblul folcloric „Floare de cireș” din satul Ruseștii Noi, Ialoveni, condus de Pavel Balaur, interpretele Viorica Moraru, Marina Coptu şi Dina Vrăjmaşu, moderatoarea evenimentului.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17002923

img17002923

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!