ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Tusk a avut o discuție telefonică 'bună' cu May, alegerile anticipate nu schimbă planurile UE

17:46 | 18.04.2017 Categorie: Externe

Bruxelles, 18 apr. /MOLDPRES/. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a purtat marți o discuție telefonică 'bună' cu șefa guvernului britanic Theresa May, după ce aceasta a anunțat convocarea de alegeri parlamentare anticipate pentru 8 iunie, transmite REUTERS, preluată de AGERPRES și MOLDPRES.

Comentariul pe Twitter i-a aparținut chiar fostului premier polonez, care va prezida summitul de pe 29 aprilie la care liderii celor 27 de state ale Uniunii Europene (minus Marea Britanie) urmează să adopte 'orientările de negociere' privind Brexit-ul, pe baza propunerilor deja prezentate de Tusk.

Într-un tweet separat, Donald Tusk a comparat noua evoluție surprinzătoare din 'saga' Brexit-ului cu scenariul unui film regizat de Alfred Hitchcock, maestrul suspansului: 'Hitchcock a fost cel care a regizat Brexit-ul: la început un cutremur și tensiunea crește'.

Tusk s-a referit la un comentariu atribuit regizorului britanic potrivit căruia un film bun 'ar trebui să înceapă cu un cutremur și să fie urmat de creșterea tensiunii'.

La scurt timp după anunțul de la Londra, un purtător de cuvînt al lui Tusk a declarat că decizia dnei May 'nu schimbă planurile' celorlalte 27 de state membre cu privire la negocierile pentru Brexit.

'Alegerile britanice nu ne schimbă planurile ca UE în 27', a declarat Preben Aaman, citat de AFP, întrebat fiind despre impactul scrutinului asupra calendarului negocierilor, despre care responsabili europeni consideră că ar putea să înceapă la sfîrșitul lunii mai.

După summitul de la sfîrșitul lui aprilie, urmează să fie adoptate de către cei 27, la 22 mai, 'directive' de negociere mai detaliate. 'Aceasta le va permite celor 27 să înceapă negocierile', a amintit purtătorul de cuvînt al lui Tusk.

Din partea europenilor, negocierile vor fi conduse de francezul Michel Barnier, desemnat de Comisia Europeană, și de echipa sa, pe baza mandatului încredințat de cei 27.

(Editor M. Jantovan)

img17002925

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!