ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un spectacol de Eugen Doga cu lansare de carte va avea loc la Filarmonica Naţională

18:48 | 18.04.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 18 apr. /MOLDPRES/. Un spectacol de arii şi romanţe de compozitorul Eugen Doga pe versurile lui Mihai Eminescu şi Veronica Micle cu genericul „Dialogurile dragostei” va avea loc mîine, 19 aprilie, începînd cu ora 18.00,  în Sala Mare a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici”, relatează MOLDPRES.

Pe scenă vor evolua: Eugen Doga, Mariana Bulicanu, Cristina Pintilie, Ana Cernicova, Marcel Roşca, profesori  şi elevi ai Liceului de muzică „C. Porumbescu” şi Orchestra Simfonică a Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”, dirijată de Dumitru Cîrciumaru.  

Înainte de spectacol, va fi lansat volumul I „Dialogurile dragostei”, care conţine 25 de arii şi romanţe, semnate de Eugen Doga, pe versuri de Veronica Micle şi Mihai Eminescu.

În cadrul unei întîlniri cu ziariştii, care a avut loc astăzi  la repetiţia generală a spectacolului, Eugen Doga a afirmat că prin aceste dialoguri  vrea să transmită dragostea dintre Mihai Eminescu şi Veronica Micle, care a rămas ca un testament în cărţile lor.

„Eu cred ca aceste două mari personalităţi  ale culturii române au fost create una pentru alta. Simţirile lor erau într-adevăr într-un dialog.  Ei ne învaţă să ne iubim pe noi înşine, precum şi pe cei apropiaţi.  Cu spectacolul „Dialogurile dragostei”  voi pleca în luna mai într-un turneu pe urmele lui Eminescu în cîteva oraşe din România. Această dragoste trăită prin muzică şi poezie trebuie să fie transmisă tuturor”, a subliniat  Eugen Doga.

Dirijorul Dumitru Cîrciumaru  a menţionat că programul  ce urmează a fi prezentat în cadrul spectacolului este unul netradiţional. „Sînt bucuros că am reuşit,   cu sprijinul Direcţiei cultură a Primăriei municipiului Chişinău, să  refacem şi să reorchestrăm  multe lucrări ale maestrului Eugen Doga,  care n-au fost interpretate cu orchestra încă din anii 90.  Pentru mine, Eugen Doga este un geniu. Sînt fericit că are încredere în această orchestră”, a subliniat Dumitru Cîrciumaru.

Eugen Doga s-a născut la 1 martie în 1937 în satul Mocra, raionul Rîbnița. A absolvit Colegiul de Muzică ”Ștefan Neaga”, Conservatorul și Institutul de Arte ”G. Musicescu” din Chișinău. Este autor al unor valoroase lucrări în genul muzicii de estradă, de film și de teatru. A compus o simfonie, cantatele ”Primăvara omenirii" și ”Curcubeul alb”, muzică la spectacole de teatru, la peste 200 de filme, piese instrumentale de cameră, romanțe, cîntece pentru copii. Eugen Doga a fost distins cu Premiul de Stat, titlul onorific ”Artist al Poporului”, cu ”Ordinul Republicii”, ordinul "Steaua României" în grad de comandor, cu ordinul "Pentru Serviciul Credincios" (România), "Za zaslughi pered otecestvom" (Rusia). Compozitorul este autorul celebrului vals din filmul „Gingaşa şi tandra mea fiară”, desemnat de către UNESCO drept cea de-a patra capodoperă muzicală a secolului trecut.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

img17002926

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!