ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Andrei Galbur a prezidat şedinţa Comitetului naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane

18:38 | 18.04.2017 Categorie: Oficial

Chişinău, 18 apr. /MOLDPRES/. Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur, a prezidat astăzi şedinţa Comitetului naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane. La eveniment au participat  reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale, parteneri internaţionali şi membri ai organizaţiilor non-guvernamentale de profil, transmite MOLDPRES cu referire la  Serviciul de informare şi comunicare cu mass-media al MAEIE.

În context, șeful diplomaţiei moldovene a salutat alegerea reprezentanţilor Republicii Moldova în componenţa Comitetului Părţilor al Convenţiei CoE în domeniul anti-trafic şi a Grupului de experţi privind lupta împotriva traficului de fiinţe umane (GRETA). 

De asemenea, viceprim-ministrul Andrei Galbur a cerut implicarea tuturor autorităţilor naţionale responsabile pentru definitivarea în termen a Strategiei naţionale de prevenire şi combatere a Traficului de Fiinţe Umane (TFU) pentru anii 2017-2022 și a Planului de acțiuni pentru anii 2017-2019, conform recomandărilor care se regăsesc în rapoartele Departamentului de Stat al Statelor Unite şi GRETA. MAEIE va fi instituţia care va promova proiectul în Guvern pentru examinare şi aprobare. 

Printre măsurile luate deja de Republica Moldova în domeniul combaterii TFU se numără legea cu privire la reabilitarea victimelor infracţiunilor, care reglementează și compensarea financiară de către stat a prejudiciului cauzat prin infracţiune, inclusiv victimelor TFU, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, inaugurarea unui centru de plasament de urgenţă pentru copiii victime şi potenţiale victime ale violenţei, neglijării, exploatării şi traficului de copii, precum și desfăşurarea campaniilor de informare, seminarelor, atelierelor de lucru etc. 

De asemenea, în cadrul şedinţei au fost audiate şi aprobate Raportul naţional în domeniul anti-traficului de ființe umane pentru anul 2016, implementarea Planului naţional pentru perioada 2014-2016, Raportul cu privire la implementarea Strategiei sistemului naţional de referire şi Raportul vizînd situaţia infracţională în anul 2016 în partea ce ţine de domeniul combaterii traficului de fiinţe umane.

img17002928

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!