ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Suspectul reținut luni a negat că a organizat atentatul de la Sankt-Petersburg, dar spune că 'a executat ordine'

19:39 | 18.04.2017 Categorie: Externe

Moscova, 18 apr. /MOLDPRES/. Suspectul reținut luni de autoritățile ruse, în ancheta cu privire la atentatul cu bombă produs pe 3 aprilie în metroul din Sankt-Petersburg, a negat marți, în instanță, că ar fi unul din organizatorii atacului, declarînd însă că a 'primit ordine' pe care le-a executat fără să știe în ce se implică, transmit AFP și BBC NEWS, citate de AGERPRES și MOLDPRES.

Abror Azimov, în vîrstă de 27 de ani, originar din Kîgîzstan, a fost reținut luni de forțele speciale într-o localitate din regiunea Moscovei.

El este acuzat l-ar fi antrenat pe presupusul terorist sinucigaș Akbarjon Djalilov, născut tot în Kîrgîzstan.

'Nu contest plasarea mea în detenție. Însă nu am spus că am fost implicat în explozie', a declarat Azimov în fața judecătorului.

'Am participat, dar indirect. Am primit ordine și doar le-am urmat. Nu mi-am dat seama că participam la o acțiune teroristă', a afirmat el, fără a preciza despre ce 'ordine' este vorba.

Potrivit avocatului său, citat de agențiile de presă ruse, Azimov 'recunoscuse integral', în depoziția inițială, că a organizat atacul.

Tribunalul din Moscova a decis menținerea lui Abror Azimov în arest pînă la data de 3 iunie, pe perioada anchetei.

Potrivit unor surse citate de cotidianul Kommersant, Azimov a fost identificat prin examinarea contactelor telefonice ale lui Djalilov. Azimov a cumpărat luni două telefoane mobile și cartele SIM noi, dar și-a deconspirat locul în care se afla atunci cînd a activat una din cartele, mai scrie Kommersant.

La cîteva zile după atentatul în urma căruia au murit 14 persoane și mai mult de 50 au fost rănite, justiția rusă a inculpat pentru 'terorism' și 'complicitate la terorism' opt bărbați, originari din țări ale Asiei Centrale.

Motivația atacatorului prezumtiv rămîne deocamdată necunoscută, dar Comitetul de anchetă a informat că examinează eventualele legături ale lui Djalilov cu gruparea jihadistă Statul Islamic.

(Editor M. Jantovan)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!