ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Trump a dispus evaluarea acordului încheiat cu Iranul în 2015

09:11 | 19.04.2017 Categorie: Externe

Washington, 19 apr. /MOLDPRES/. Președintele SUA, Donald Trump, a dat ordin să fie făcută o evaluare interinstituțională pentru a se ști dacă ridicarea sancțiunilor împotriva Iranului în cadrul acordului nuclear din 2015 a fost sau nu în interesul securității naționale a SUA, a anunțat marți secretarul de stat american Rex Tillerson, citat de Reuters, AGERPRES şi MOLDPRES.

Secretarul de stat al SUA a transmis într-un comunicat că Iranul s-a conformat angajamentelor luate în cadrul acordului încheiat cu marile puteri privind limitarea programului său nuclear, dar există îngrijorări cu privire la rolul sau de stat finanțator al terorismului.

Tillerson a spus că l-a notificat pe președintele Camerei Reprezentanților, republicanul Paul Ryan, în legătură cu decizia respectivă.

"Președintele Donald J. Trump a cerut Consiliului Național de Securitate să efectueze o evaluare interinstituțională a Planului comun de acțiune cuprinzător (The Joint Comprehensive Plan of Action /JCPOA/) pentru a se evalua dacă suspendarea sancțiunilor legate de Iran în conformitate cu JCPOA este vitală intereselor de securitate națională a Statelor Unite", a indicat șeful Departamentului de Stat.

Iranul "rămîne unul dintre statele principale care sponsorizează terorismul prin multe platforme și metode", a spus Rex Tillerson.

Un acord încheiat în 2015 între Teheran și marile puteri restricționează programul nuclear iranian în schimbul ridicării mai multor sancțiuni economice internaționale împotriva Republicii Islamice.

Donald Trump a numit acest acord încheiat de administrația președintelui Barack Obama drept "cea mai proastă afacere negociată vreodată", amintește Reuters.

 

 

/Editor M.Cucu/

img17002933

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!