ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Opoziția din Turcia a cerut oficial anularea referendumului; Ankara a respins apelul UE privind desfășurarea unei anchete

10:10 | 19.04.2017 Categorie: Externe

Ankara, 19 apr. /MOLDPRES/. Principalul partid de opoziție din Turcia a cerut oficial marți anularea referendumului privind întărirea prerogativelor președintelui Recep Tayyip Erdogan, al cărui guvern a respins un apel al Bruxelles-ului privind anchetarea "presupuselor nereguli", transmite AFP, citată de AGERPRES şi MOLDPRES.

Suspiciunile de fraudă ale opoziției sînt generate de o decizie anunțată în timpul scrutinului de Înaltul Consiliu Electoral (YSK) de a considera valide buletinele de vot nemarcate cu ștampila oficială a autorităților electorale.

Principalul partid de opoziție, CHP, și formațiunea prokurdă, HDP, afirmă că această decizie a YSK ar fi putut favoriza victoria taberei "da", care a ieșit cîștigătoare la scrutinul de duminică, la mică distanță, cu 51,4% din voturi, după o numărare provizorie în presă.

Vicepreședintele CHP, Bülent Tezcan, a depus marți un recurs pe lîngă YSK, la Ankara, pentru a cere oficial anularea referendumului.

"Voința națională a fost furată", a declarat Tezcan, denunțînd, după depunerea recursului, "rezultate ilegitime".

Deplîngînd faptul că nu există niciun mijloc de a contabiliza numărul buletinelor afectate de această măsură a YSK, el a afirmat: "Nu există decît un lucru de făcut (...), de anulat acest vot".

Câteva zeci de persoane s-au adunat în fața sediului YSK pentru a semna o petiție în acest sens.

Președintele rus, Valdimir Putin, i-a telefonat marți omologului turc pentru a-l felicita, la fel cum a procedat luni și președintele american, Donald Trump, dar Uniunea Europeană a cerut Ankarei o "anchetă transparentă asupra presupuselor nereguli care au fost constatate de observatorii" internaționali.

Turcia a respins marți apelul Uniunii Europene pentru inițierea unei anchete asupra unor presupuse nereguli la referendumul privind atribuțiile președintelui Recep Tayyip Erdogan, cerîndu-i să respecte rezultatul scrutinului, relatează AFP.

 

 

/Editor M.Cucu/

 

img17002936

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!