ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Iranul a blocat reţeaua Telegram

13:30 | 19.04.2017 Categorie: Externe

Teheran, 19 apr. /MOLDPRES/.Justiţia iraniană a blocat serviciul de mesagerie vocală al reţelei sociale Telegram, care numără zeci de milioane de utilizatori, au anunţat miercuri mass-media iraniene, informează AFP, citată de AGERPRES şi MOLDPRES.

"Am dat autorizaţie pentru serviciul de apeluri vocale gratuite Telegram, care a intrat în vigoare vineri, însă responsabilii judiciari au ordonat închiderea lui", a declarat ministrul iranian al telecomunicaţiilor, Mahmoud Vaezi, citat de cotidianul Shargh. 

Justiţia iraniană nu a oferit explicaţii miercuri dimineaţa, constată AFP.

"În Iran, unde există 40 de milioane de utilizatori ai Telegram, serviciul de mesagerie vocală a fost complet blocat (...) la ordinul justiţiei", a confirmat Pavel Durov, fondatorul reţelei Telegram.

El a subliniat că acest serviciu este "sigur" şi nu poate fi ascultat de autorităţile ţării. "Spre deosebire de alte servicii, noi protejăm domeniul privat al utilizatorilor noştri şi nu am făcut niciodată înţelegeri cu guvernele" (ţărilor), a adăugat Durov.

Telegram a devenit site-ul de referinţă pentru discuţiile culturale şi politice în Iran, unde Facebook şi Twitter sînt interzise. Unele conturi pe Telegram au mai mult de un milion de abonaţi.

Cu toate acestea, iranienii pot folosi serviciul de apeluri vocale gratuite ale altor aplicaţii, precum WhatsApp, Line, Viber sau Imo. Aplicaţia Instagram, pentru distribuire de fotografii, este de asemenea foarte populară în Iran.

Autorităţile iraniene, care controlează serviciul Telegram, au cerut ca toate conturile care au peste 5.000 de abonaţi să se înregistreze la guvern.

În urmă cu o lună, justiţia iraniană a blocat aplicaţia pentru navigare Waze, pentru că, potrivit ministrului iranian al telecomunicaţiilor, aceasta este israeliană şi există un echivalent iranian.

 

 

/Editor M.Cucu/

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!