ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

CIJ cere Rusiei să respecte drepturile ucrainenilor și tătarilor în Crimeea, dar nu și încetarea sprijinului pentru separatiști

10:50 | 20.04.2017 Categorie: Externe

Haga, 20 apr. /MOLDPRES/.Curtea Internațională de Justiție (CIJ) a respins miercuri cererea guvernului de la Kiev de a dispune măsuri urgente din partea Rusiei pentru ca această țară să înceteze presupusul sprijin - constînd în arme, militari și bani - oferit rebelilor proruși din estul Ucrainei, transmite AFP, preluată de AGERPRES şi MOLDPRES.

CIJ a cerut totuși Rusiei să protejeze și să respecte drepturile ucrainenilor și ale tătarilor în Crimeea, peninsula pe care Moscova a anexat-o în martie 2014.

Conflictul între armata ucraineană și rebelii proruși din estul Ucrainei, izbucnit în aprilie 2014, la o lună după anexarea Crimeii, s-a soldat pînă în prezent cu circa 10.000 de morți.

În acest context, guvernul de la Kiev a cerut CIJ să dispună de urgență măsuri pentru ca Moscova să pună capăt oricărui sprijin pentru rebelii din estul Ucrainei, precum și "campaniei de purificare culturală" în peninsula Crimeea.

Executivul ucrainean a invocat încălcarea de către Rusia a Convenției internaționale pentru reprimarea finanțării terorismului (CIRFT) și a Convenției Internaționale pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială (CIEDR).

Însă în verdictul dat miercuri, CIJ a estimat că nu se întrunesc condițiile pentru a da curs solicitării Kievului privind conflictul din estul Ucrainei, a precizat judecătorul Ronny Abraham la citirea deciziei.

Instanța internațională cu sediul la Haga a acceptat totuși să dispună unele măsuri privind "situația vulnerabilă" a ucrainenilor și tătarilor din Crimeea, estimînd că există "un risc iminent" pentru un "prejudiciu ireparabil".

Prin urmare, CIJ a cerut Rusiei "să se abțină de la menținerea sau impunerea unor limitări ale capacității comunității tătarilor din Crimeea de a-și păstra instanțele reprezentative, inclusiv Majlis", parlamentul acestei comunități musulmane deportate de Stalin din Crimeea. De asemenea, Moscova trebuie să ia măsuri pentru a asigura învățămîntul în limba ucraineană în peninsula Crimeea, a mai decis CIJ.

Guvernul de la Kiev a ales calea unei cereri în regim de urgență, prin care CIJ să decidă măsuri provizorii, în așteptarea unei hotărîri prin care această instanță să accepte sau să-și decline competența în chestiunile sesizate, ceea ce poate dura luni sau chiar ani.

 

 

/Editor M.Cucu/

img17002962

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!