ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Capsula rusă Soyuz MS-04 a fost lansată cu succes spre Stația Spațială Internațională

12:50 | 20.04.2017 Categorie: Externe

Moscova, 20 apr. /MOLDPRES/.Nava rusă pilotată Soyuz MS-04, cu doi membri la bord, a fost lansată joi cu succes de la cosmodromul kazah Baikonur spre Stația Spațială Internațională (ISS), a informat Centrul rus de control al zborurilor spațiale (TSOUP), citat de EFE, AGERPRES şi  MOLDPRES.

Membrii echipajului Soyuz sînt cosmonautul rus Fiodor Iurshikhin și astronautul american Jack Fischer, care se vor alătura celorlalți membri ai stației orbitale — rusul Oleg Novitski, americanca Peggy Whitson și francezul Thomas Pesquet.

Lansarea a avut loc la ora 07:13 GMT cu ajutorul rachetei portabile Soyuz-FG și conform planului de zbor capsula urmează să andocheze la ISS, în aceeași zi, la ora 13:22 GMT.

Va fi prima oară cînd o navă Soyuz MS va andoca la platforma orbitală, în baza "unei scheme rapide", după ce a înconjurat de patru ori Pămîntul: celelalte trei nave ale seriei au andocat pe ISS după două zile de zbor.

Situația se va menține pînă la sfîrșitul anului 2018, cînd este prevăzută andocarea la ISS a noului modul științific rus 'Nauka'. Pe locul liber a fost plasat un container cu 70 de kilograme de echipamente, în special alimente.

Lansată în 1998, Stația Spațială Internațională este una dintre cele mai ambițioase colaborări internaționale din istorie. ISS este un proiect spațial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanțat în principal de SUA și la realizarea căruia participă 16 țări.

 

 

/Editor M.Cucu/

img17002967

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!