ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Temperaturile scăzute vor afecta cel mai mult recolta de cireșe, vișine și prune, potrivit specialiștilor

12:36 | 20.04.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 20 apr. /MOLDPRES/. Ninsorile și temperaturile scăzute de afară vor afecta cel mai mult recolta de cireșe, vișine și prune. Totodată, mai puțin vor fi afectate culturile cerealiere, a menționat pentru agenție șeful de laborator la Institutul de Genetică, Fiziologie și Protecția Plantelor al AȘM, Leonid Voloșciuc, informează MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, pomii se află în perioada de dezvoltare, iar temperaturile scăzute vor aduce pierderi semnificative. „Cel mai mult vor avea de suferit culturile sîmburoase, mă refer la cireș, vișin și prun, mai puțin vor fi afectate caisul și cerealele, întrucît sînt mai rezistente. Totodată, urmează să vedem care va fi impactul timpului de afară asupra mărului, părului și a gutuiului”, a spus Voloșciuc.

Specialistul a adăugat că temperaturile scăzute, ninsorile abundente și vîntul puternic provoacă ruperea ramurilor, a lăstarilor și stopează dezvoltarea organelor generative ale culturilor. „În cazul traumatizării pomilor și a plantelor se vor activiza ulterior agenții patogeni, care vor genera alte probleme în dezvoltarea culturilor. De aceea, în urma stabilizării temperaturilor, agricultorilor li se recomandă să aplice mai multe preparate biologice pentru stoparea agenților patogeni și generarea creșterii plantelor”, a afirmat sursa citată.

Solicitat de agenție, vicedirectorul Institutului de Horticultură și Tehnologii Alimentare, Ilie Donică, a menționat că în această perioadă rezistența pomilor este foarte mică, ceea ce ar putea provoca daune majore. „Vom monitoriza starea culturilor în urma temperaturilor scăzute din timpul nopții. Colaboratorii noștri lucrează în teritoriu pentru a analiza impactul timpului de afară și  posibilele pierderi. În următoarele zile vom avea stabilite primele prognoze”, a remarcat Donică.

Surse din Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare au specificat pentru agenție că „în legătură cu timpul nefavorabil de afară a fost constituită o comisie specială, care în următoarele 10 zile va evalua situația din sectorul agricol”.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a anunțat pentru următoarele zile Cod galben de înghețuri pe întreg teritoriul țării. Astfel, în perioada 18-24 aprilie se prevăd înghețuri la suprafața solului cu intensitatea de -1..-4°С, izolat în aer 0..-3°С. Astăzi și mîine vor cădea precipitații puternice sub formă de ploi și lapoviță. Vîntul nord-estic va prezenta intensificări de pînă la 17-22 m/s. Mîine se prevăd înghețuri în aer cu intensitatea de -1..-4°С.

(Reporter A. Plitoc, editor M. Jantovan)

img17002968

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!