ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Numărul tentativelor de suicid printre minori a crescut cu 25%, susţine avocatul copilului

13:39 | 20.04.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 20 apr. /MOLDPRES/. Numărul tentativelor de suicid în rîndul copiilor a crescut cu 25 la sută comparativ cu datele anului precedent, fapt ce impune o implicare mai insistentă a specialiştilor dar şi a autorităţilor. Anunțul a fost făcut astăzi într-o conferinţă de presă de către Maia Bănărescu, Avocat  al Poporului pentru drepturile copilului, relatează MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, lipsa specialiştilor în domeniul drepturilor copiilor se resimte tot mai stringent, doar patru primării din ţară au angajat cîte un specialist în acest domeniu, iar restul susţin că nu dispun de surse financiare. ”Am solicitat autorităţilor să revizuiască modalitatea de finanţare a acestor specialişti şi ei să fie salarizați de la bugetul de stat. Ducem lipsă şi de psihologi dar şi de profesori la materiile cele mai importante, fapt indicat tot mai des în sesizările primite de la părinţi şi copii”, a remarcat Bănărescu.

Avocatul a precizat că deşi au fost înregistrate şi unele îmbunătăţiri ale legislaţiei, majoritatea problemelor cu care se confruntă copiii au rămas nesoluţionate. ”Este vorba de problema alimentaţiei în instituţiile de învăţămînt, programul de studii supraîncărcat, lipsa timpului pentru recreere şi a condiţiilor sanitare şi transportului etc. Chiar dacă s-au diminuat semnificativ în ultimul an, rămîn probleme şi în domeniul accesului minorilor la serviciile de sănătate şi la cele de documentare”, a spus avocatul.

Conform sursei citate, o problemă majoră o constituie şi violenţa faţă de copii. ”La adresa mea în anul trecut au parvenit 20 de cereri în care sînt invocate  acţiuni de violenţă asupra copiilor, dintre care opt se referă la abuz sexual”, a precizat Bănărescu.

Printre priorităţile anunţate de avocatul copilului pentru 2017 se numără realizarea unor studii privind situaţia copiilor cu dizabilităţi senzoriale, a celor plasaţi în instituţii psihoneurologice şi referitor la situaţia copiilor dezinstituţionalizaţi şi nedocumentaţi.

(Reporter A. Zara, editor M. Jantovan)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!