ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Omul de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani de închisoare

14:05 | 20.04.2017 Categorie: Societate

Chişinău, 20 apr. /MOLDPRES/. Omul de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat astăzi la 18 ani de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, potrivit sentinței Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, informează MOLDPRES.

Conform deciziei, Platon a fost privat de dreptul de a ocupa funcții în sistemul bancar timp de cinci ani. De asemenea, judecătorii au dispus să se încaseze de la învinuit în favoarea statului suma de peste 869 de milioane de lei.

Veaceslav Platon urmează să-și ispășească pedeapsa într-un penitenciar de tip închis. Avocații au dreptul să atace decizia la Curtea de Apel timp de 15 zile.

Procurorii au solicitat inițial  instanței de judecată ca Platon să fie condamnat la 23 de ani de închisoare. Totodată, avocații au cerut o sentință de achitare, menționînd că clientul lor pledează nevinovat.

Omul de afaceri Veaceslav Platon a fost arestat de autorităţile din Ucraina la solicitarea procurorilor moldoveni. Acesta este cercetat penal pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, fapt ce a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu peste 800 mln de lei. Procurorii au ajuns la concluzia că banii, obţinuţi prin înşelăciune sub formă de credite, au fost transferaţi pe conturile mai multor companii off-shore, pentru a le deghiza provenienţa ilegală, iar ulterior au fost utilizați pentru stingerea unor credite în băncile din R. Moldova.

(Reporter A. Plitoc, editor M. Jantovan)

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!