ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Producătorii agricoli care vor să exporte sînt instruiți în implementarea standardului GlobalGAP

15:27 | 25.04.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 25 apr. /MOLDPRES/. Producători agricoli și specialiști în domeniu din diferite regiuni ale țării sînt instruiți, în perioada 25-28 aprilie, în implementarea cerințelor GlobalGAP, necesare agricultorilor care intenționează să efectueze exporturi. Instruirea este organizată de proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova (APM/USAID) cu scopul de a explica producătorilor de fructe și legume standardele internaționale aplicate în procesul de  producție, informează MOLDPRES.

Specialistul pentru comunicare al proiectului, Inga Burlacu, a precizat că aplicarea standardului GlobalGAP este necesară pentru producătorii agricoli care intenționează să exporte produse agricole în țările Uniunii Europene, dar și în alte state, precum și agricultorilor care solicită subvenții. Aplicarea standardului respectiv este impusă și de cererea din ce în ce mai mare a consumatorilor de alimente sigure şi durabile.

Certificarea GlobalGAP demonstrează siguranța și sustenabilitatea procesului de producere a fructelor și legumelor, a menționat Cynthia Steen, directoarea proiectului APM/USAID. Ea a declarat că proiectul APM/USAID va susține producătorii agricoli care vor să implementeze acest standard și să-și certifice procesul de producere a fructelor și legumelor.

GlobalGAP este un standard internațional elaborat în Europa pentru producătorii agricoli, acceptat si recunoscut de către comercianții de produse agricole, care este utilizat în peste 80 de țări. Cerințele standardului acoperă întregul proces de producție, începînd de la selectarea terenului și  pînă la livrarea fructelor și legumelor. În general, standardele GlobalGAP cuprind producția de legume și fructe, cultivarea cerealelor și a florilor, creșterea animalelor și a pasărilor, acvacultura.

Legislația Republicii Moldova cuprinde mai mult de 75 la sută din cerințele GlobalGAP. Fiind cerințe obligatorii, ele trebuie să fie implementate de către producători.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan) 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!