ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un miniturneu al Teatrului Pentru Copii şi Tineret „Luceafărul” din Iaşi a început în R. Moldova

17:06 | 25.04.2017 Categorie: Cultură

Chişinău, 25 apr. /MOLDPRES/. Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău organizează, în perioada 25-27 aprilie,  un miniturneu al Teatrului pentru Copii şi Tineret „Luceafărul” Iaşi în Republica Moldova, cu spectacolul „D’ale lui Păcală” în regia lui Constantin Brehnescu, informează MOLDPORES.

Reprezentaţiile au fost planificate în trei localităţi din centrul Republicii Moldova: Criuleni, Orhei şi Bardar. Primul spectacol a fost prezentat  astăzi  la Centrul de cultură „Grigore Sîrbu” din Criuleni.  Cel de-al doilea  va fi jucat mîine, ora 16.00, la Casa de cultură din Orhei şi cel de-al treilea – poimîine, la 15.00 – în sala de festivităţi a Liceului Teoretic „Aurel David” din Bardar, raionul Ialoveni.

Regia şi scenariul  spectacolului sînt semnate de Constantin Brehnescu, scenografia – de Viorica Perju şi muzica – de Radu Ştefan. Din distribuţie fac parte: Paul Sobolevschi (Păcală), Gabriel Lazăr (Mirele, Un bandit), Ionela Arvinte (Mireasa), Cristian Gheorghiu (Popa State), Doina Iarcuczewicz (Preoteasa), Cătălin Cucu (Flăcăul, Un bandit),  Iulia Deloiu Trif (Slujnica Preotesei), Raluca Pintilie (Păcală mic),  Radu Ştefan şi Loredana Luca (Săteni).

Intitulat „D’ale lui Păcală”, spectacolul aduce la rampă cîteva dintre întîmplările prin care personajul titular a făcut carieră culturală. Scenariul utilizează scrierile unor autori clasici (Ion Creangă, Ioan Slavici, Petre Dulfu), filtrate prin ideea regizorală.

Potrivit organizatorilor, „D’ale lui Păcală” a fost gîndit ca o punere în scenă dinamică, flexibilă, adaptabilă oricărui spaţiu de joc. Noua producţie este una care se adresează deopotrivă copiilor şi adulţilor, întrucît dincolo de aparenţa întîmplărilor comice se află un substrat consistent de înţelepciune, pentru că „rostul oricărei comedii este nu numai să delecteze prin declanşarea râsului, ci să şi formeze sau să corecteze deprinderi şi trăsături de caracter”.

Constantin Brehnescu, realizatorul scenariului şi regizorul spectacolului, precizează că de-a lungul timpului, poporul român a inventat personaje care îl reprezintă ca spiritualitate, care îl caracterizează, înfăţişîndu-le cu ironie, autoironie, atitudine critică. „Aceste personaje dau nota morală a unui popor. Păcală este unul dintre eroii necesari în literatura noastră populară, pe care încercăm să-l redăm publicului aşa cum l-au văzut predecesorii. Personajele de acest tip şi moralitatea pe care o invocă sînt acum mai necesare ca oricînd!”, a constatat Constantin Brehnescu.

(Reporter N. Roibu, editor M. Jantovan)

 

 

 

img17003072

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!