ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Experții INCE anticipează o creștere a economiei moldovenești cu 4,2 la sută în 2017

17:27 | 25.04.2017 Categorie: Economie

Chişinău, 25 apr. /MOLDPRES/. Economia moldovenească își va accelera ușor ritmul de creștere în anul 2017 pînă la 4,2 la sută față de avansul de 4,1 la sută înregistrat în anul precedent, a declarat astăzi Alexandru Stratan, directorul Institutului Național de Cercetări Economice (INCE) în cadrul prezentării buletinului analitic ”Tendințe în economia Moldovei”, comunică MOLDPRES.

”Anticipăm rezultate optimiste în acest an, în pofida unor factori care descurajează un ritm mai înalt de creștere, ca reducerea remiterilor, majorarea excesivă a datoriei de stat, restricțiile la exporturile unor produse autohtone”, a menționat Alexandru Stratan. El a enumerat, de asemenea, printre factorii care frînează o dezvoltare mai rapidă a economiei ”situația macroeconomică și politică tensionantă, precum și înrăutățirea imaginii țării în unele clasamente internaționale”.

Potrivit INCE, Produsul Intern Brut va atinge valoarea nominală de 147 miliarde de lei, față de 134,5 miliarde în anul 2016.

Autorii publicației prognozează o majorare a exporturilor cu 9 la sută, a importurilor de bunuri cu 8,3 la sută, o creștere a producției industriale cu 4,2 la sută, iar a celei agricole cu 3,5 la sută. Economiștii de la INCE se așteaptă la un spor al investițiilor în active pe termen lung  cu 10 la sută, după o scădere cu aproape 14 la sută în anul precedent. Prognozele lansate astăzi indică o creștere cu 6,0 la sută a salariului nominal mediu lunar, pînă la 5423 lei.

Directorul INCE a mai apreciat că evoluțiile economiei moldovenești în primele două luni ale anului 2017 sînt încurajatoare. ”În primele două luni avem o majorare semnificativă atît a exporturilor, cît și a importurilor. Au crescut transferurile, deși nu știm dacă această tendință va dura. Există semnale pozitive în domeniul industriei și transporturilor”, a concluzionat Alexandru Stratan.

Ministerul Economiei a revizuit în martie în creștere la 4,5 la sută estimările privind avansul economiei moldoveneşti în acest an, de la 3,0 la sută pe care îl anticipa anterior.

(Reporter V. Bercu, editor M. Jantovan)

img17003075

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!